O noua teorie: Universul inainte de Big Bang

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 08:51
11609 citiri
O noua teorie: Universul inainte de Big Bang
Foto: io9.com

Cele mai multe teorii cosmologice actuale sustin ca Universul a inceput cu 13,7 miliarde de ani in urma, odata cu fenomenul cunoscut drept Big Bang. O noua teorie sustine ca, de fapt, Universul ar fi luat nastere printr-o serie ciclica de Big Bang-uri.

Teoria acceptata in prezent sustine ca tot ce alcatuieste acum Universul era comprimat intr-un singur punct cu o densitate aproape de infinit, conform io9.

Inainte de explozia primordiala, nu exista absolut nimic. Cum teoria Big Bang sustine ca nici timpul nu exista pana atunci, nu putem sa ne referim la un moment dinainte de Big Bang. Atunci, Universul s-a extins intr-o secunda si inca este in expansiune. Un fizician recunoscut la nivel mondial sustine, insa, ca a gasit dovezi ale existentei unui cosmos ciclic si etern.

Creatia Universului, inceputul timpului si Big Bang-ul

Sir Roger Penrose sustine ca si inainte de acest moment exista o anumita ordine, iar Univerul se nascuse intr-o stare foarte slaba de entropie. Conform cunoscutului fizician, materia complexa din jurul nostru isi are originea in acel moment care a precedat Big Bang-ul.

El spune ca modelul Big Bang nu poate explica de ce a existat o asemenea stare de entropie, insa crede ca Universul face parte dintr-un lant ciclic, cu fiecare Big Bang dand nastere unui nou Univers care sa il inlocuiasca pe cel dinainte.

Expansiunea continua a Universului ar face ca si gaurile negre sa se evapore si s-ar ajunge la un alt eveniment al singularitatii, un nou Big Bang. El nu are mai multe dovezi pentru a-si sustine teoria.

Particula lui Dumnezeu, urmata de descoperirea mai multor dimensiuni?

Una dintre dovezile pe care le aduce este radiatia cosmica formata la 300.000 de ani dupa Big Bang. In aceasta radiatie, Penrose si colegul sau, Vahe Gurzadyan, sustin ca au descoperit cercuri concentrice care au o raza de temperatura diferita.

Ei cred ca aceste cercuri sunt asemenea unor ferestre in Universul anterior, urme lasate de ciocnirea gaurilor negre din acel Univers care a precedat Big Bang-ul. Aceste cercuri, sustine Penrose, nu functioneaza corespunzator pentru modelul actual al Universului in plina expansiune.

Conform teoriei lui Penrose, toate particulele isi vor pierde masa aproape de sfarsitul Universului. Ceea ce nu se sustine deocamdata, caci nu exista vreo dovada ca electronii s-ar descompune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Big Bang entropie, #Univers expansiune, #Sir Roger Penrose Vahe Gurzadyan , #spatiu
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Pro.stii au raspunsuri la toate intrebarile, inclusiv la cele care nu s-au formulat inca.