Oamenii de stiinta au calculat cat cantareste Calea Lactee

Vineri, 08 Martie 2019, ora 10:55
4155 citiri
Oamenii de stiinta au calculat cat cantareste Calea Lactee
Foto: NASA

Galaxia Calea Lactee ar avea o greutate echivalenta cu 1,5 miliarde de miliarde de mase solare, potrivit datelor combinate transmise de sonda spatiala Gaia, lansata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), si de telescopul spatial Hubble, lansat de NASA.

Astronomii au incercat dintotdeauna sa defineasca masa Caii Lactee, precedentele estimari variind de la 500 de miliarde la 3 miliarde de miliarde de mase solare, informeaza AFP.

Pentru a evalua mai bine aceasta masa, oamenii de stiinta au combinat datele recoltate de telescopul spatial europeana Gaia, plasat pe orbita de ESA in 2013, si de celebrul telescop spatial Hubble.

"Aceasta mare incertitudine provine in principal de la diferitele metode utilizate pentru a masura distributia materiei intunecate, care reprezinta aproximativ 90% din masa galaxiei", se afirma intr-un comunicat comun publicat joi de cele doua agentii spatiale.

"Nu poti sa masori cu precizie ceea ce nu poti sa vezi!", a explicat Laura Watkins, cercetatoare la Observatorul European Austral (ESO), coordonatoarea echipei de oameni de stiinta aflati la originea acestui calcul.

Prezenta materiei intunecate in Univers nu a fost detectata pana in prezent decat intr-o maniera indirecta, prin efectele sale gravitationale, iar natura ei ramane unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne.

Materia cunoscuta - aceea din care sunt alcatuite stelele, planetele, inclusiv Terra si tot regnul viu - reprezinta foarte putin din masa Universului.

Pentru a ocoli aceasta problema, oamenii de stiinta au masurat cu mai mare precizie viteza roiurilor globulare, dense acumulari de stele legate intre ele prin propria gravitatie, imprastiate intr-o zona din spatiu de dimensiuni relativ mici (diametru sub 100 de ani lumina).

"Cu cat o galaxie este mai masiva, cu atat roiurile sale se deplaseaza mai repede sub efectul gravitatiei sale", a explicat Wyn Evans, cercetator la Universitatea Cambridge.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#cat cantareste Calea Lactee, #Calea Lactee greutate , #spatiu