Observator de raze gamma unic in lume, la lacul Baikal

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 11:57
5144 citiri
Observator de raze gamma unic in lume, la lacul Baikal

In vecinatatea lacului siberian Baikal, unul din cele mai curate locuri din lume, au inceput lucrarile de constructie a unui observator de raze gamma, ce se va intinde pe o suprafata de 100 de kilometri patrati.

Experimentul Tunka se desfasoara inca din anii '90, cand prima serie de fotomultiplicatori a fost pusa in functiune in republica Buriatia. Experimentul a fost extins pana a acoperit un kilometru, in 2009, devenind astfel cel mai mare detector de radiatii Cerenkov din lume, scrie Ria Novosti.

Radiatia Cerenkov este cauzata de particulele incarcate care se misca prin aer, producand o usoara lumina care poate fi detectata si analizata pentru a obtine informatii cu privire la particulele care o genereaza.

Experimentul se desfasoara in valea Tunka, unde aerul extrem de curat permite detectarea cu usurinta a luminii generate de particule.

Noul proiect, aprobat de Academia Rusa de Stiinte la inceputul acestui an, presupune extinderea observatorului de 100 de ori pana in 2022.

Proiectul are un buget de 46 de milioane de dolari si este efectuat de mai multe institutii de cercetare, printre care Universitatea de stat din Moscova si Universitatea din Hamburg.

Expansiunea va face din Tunka unicul centru de cercetare din lume care studiaza simultan toate tipurile de raze gamma cosmice. Informatiile contribuie la intelegerea evolutiei Universului, spun specialistii.

Citeste si:
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Încă 7 miniştri mai au diplome de doctori, în afara premierului Nicolae Ciucă: Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...