Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oferta de vacanta in premiera pentru Romania: zbor in spatiu - Vezi costul si criteriile

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 16:35
8935 citiri
Oferta de vacanta in premiera pentru Romania: zbor in spatiu - Vezi costul si criteriile

Era doar o chestiune de timp pana ce un tour operator autohton avea sa ofere si romanilor posibilitatea de a petrece cateva zile in spatiu. Desi in prezent exista doar 2 companii care ofera acest serviciu la nivel mondial, Virgin Galactic si SXC, facilitatea e, de circa doua saptamani, si la indemana romanilor, prin Voyagers Club.

Daca prin Virgin Galactic, compania excentricului miliardar Richard Branson, poti ajunge in spatiu, ca turist, contra sumei de 200.000 de dolari, nume mari aflandu-se pe lista de asteptare - printre care si actorul Ashton Kutcher -, parteneriatul Space Expedition Corporation (SXC) si Voyagers Club, firma autohtona, care activeaza doar pe piata din Romania, presupune costuri considerabil mai mici, respectiv de 95.000 de dolari.

Aceasta suma include zborul in spatiu, sederea timp de 3 nopti in Caraibe, la un hotel de cinci stele, si antrenamentele pregatitoare. Dupa cum a declarat pentru Ziare.com un reprezentant al Voyagers Club, turistul beneficiaza si de o asigurare speciala, inclusiv pentru anularea calatoriei. Primul zbor va fi in 2014, iar pe lista de asteptare a SXC sunt deja nume precum Armin van Buren.

Doar tu si pilotul!

Pretul mai mic al unei astfel de excursii este posibil datorita faptului ca, spre deosebire de calatoriile spatiale cu Virgin Galatic, cele prin SXC si Voyagers Club presupun un singur turist, de unde si costurile mai mici. Desi este necesara multa energie pentru a iesi din atmosfera, calatoria ulterioara este aproape gratuita. Practic, turistul este astronaut copilot, el fiind implicat direct in misiunea de cercetare.

Dupa cum au declarat pentru Ziare.com reprezentantii Voyagers Club, "aceasta nu este doar o calatorie de placere. Acum este momentul sa efectuati experimentul programat. Fiind membru al acestei expeditii, veti colecta impreuna cu pilotul informatii despre calatoria spatiala, in scopuri stiintifice. Fara atractii ieftine pentru turisti, fara pasageri care sa va calce pe nervi, fara blitzul camerelor foto. Doar dvs. si pilotul - si peisajul coplesitor".

Esti eligibil?

Inainte de a porni in aventura vietii sale, astronautul copilot trebuie insa sa indeplineasca niste criterii. Trebuie sa aiba minimum 18 ani si sa fie apt din punct de vedere fizic si psihic. Ii va fi examinata starea sanatatii, prin testarea tensiunii arteriale, a vederii, auzului si reflexelor - costuri ce pot fi acoperite de tour operator. Pregatirile mai includ si un instructaj aprofundat asupra misiunii stiintifice si a scopului acesteia.

Odata ce aceste cerinte au fost indeplinite, drumul de la vis pana la realitate se parcurge usor. Asta chiar daca numai 500 de persoane s-au aflat pana acum in postura de a vedea Pamantul din spatiu.

Alege-ti naveta spatiala!

Space Expedition Corporation efectueaza zboruri in spatiu utilizand doua navete spatiale diferite. Mk I va fi operationala din 2013 si va transporta pasagerii pana la limita spatiului cosmic (inaltimea de 60 de kilometri). Aceasta nava va decola de pe Spatio-portul din Mojave. A doua naveta spatiala, Mk II, va fi operationala din 2014 si va calatori "adanc" in spatiu (la 103 kilometri inaltime), decoland atat de pe Spatio-portul Curacao, cat si de pe cel din Mojave.

Naveta Lynx este echipata cu un sistem unic, independent, de decolare si aterizare, avand motoare racheta ce pot fi pornite si oprite la comanda. Nu exista rachete purtatoare de unica folosinta, vehicule de transport si amerizari. Pur si simplu, Lynx decoleaza de pe o pista extinsa de la Spatio-port si aterizeaza tot acolo dupa zbor.

In naveta au loc pilotul si un astronaut copilot. Pasagerul-copilot-astronaut va sta langa pilot, parcurgand lista de verificari inainte de decolare. Acesta va sta la adapostul unei cupole de mari dimensiuni, ce ofera o priveliste spectaculoasa. Un loc la geamul avionului este trivial in comparatie cu ce ofera acest zbor.

In cateva minute se ajunge la altitudinea de 100 km, recunoscuta in mod stiintific drept frontiera "spatiului cosmic". Cei aflati la bord au parte de experienta unica a admirarii Pamantului in lipsa gravitatiei.

O experienta inimaginabila

Este momentul in care "experimentati forta de propulsie cu care sunt atat de familiarizati pilotii de vanatoare si cei de Formula 1. Inainte de a va da seama, aceasta se incheie si Lynx accelereaza incredibil de rapid pe pista extinsa. Apoi urcati. Repede si abrupt. In timp ce va indreptati cu mare viteza catre cer, cupola enorma va ofera un peisaj spectaculos.

Dupa un minut depasiti viteza sunetului. Decolarea in sine este o experienta minunata. Acceleratia incredibila generata de cele patru motoare racheta transforma Spatio-portul din Caraibe sau cel din California intr-o bucatica dintr-o lume miniaturala. Apoi atingeti viteza de 3 Mach.

In scurt timp deveniti martorii imensitatii si linistii totale a Universului. Motoarele se opresc, tot ce trebuie sa faceti este sa va bucurati de priveliste si de lipsa completa a sunetului (...). Cate emotii noi poate suporta o fiinta umana intr-un timp atat de scurt? Veti afla", promit organizatorii unei astfel de excursii.

De la inaltimea de 100 km incepe zborul de planare inapoi catre Pamant. La o altitudine de 30 km, naveta Lynx incepe reintrarea in atmosfera, devenind din ce in ce mai mult un avion in planarea finala catre pista - planare asistata, in caz de necesitate, de capacitatea sa unica de a reporni motoarele racheta.

Acesta este momentul cand pilotii trec printr-o acceleratie in curba de aproape 4-4,5 G, o experienta rezervata, de regula, doar pilotilor de vanatoare. Dupa circa 30-40 de minute de planare (denumita adesea "plutire pe aripi de inger"), Lynx aterizeaza ca o naveta spatiala. Intregul zbor dureaza aproape o ora.

Misiuni de antrenament

Pentru a fi complet pregatiti de calatoria in spatiu, puteti participa la cateva Misiuni optionale de Antrenament SXC, pe langa programul pregatitor inclus.

Centrifuga de acceleratie

O calatorie cu centrifuga G demonstreaza nivelurile ridicate de acceleratie. Mai important decat atat, va invata, ca viitor astronaut, sa fiti pregatiti pentru acestea. In timpul acestei etape de antrenament, veti ocupa un scaun dintr-o carlinga de mici dimensiuni, care descrie cercuri in aer la extremitatea unui brat lung. Veti experimenta niveluri de acceleratie ridicate (pana la 4,5 G), iar instructorii va vor invata cateva tehnici simple pentru a face fata acestor acceleratii.

Zborul in avionul cu reactie L-39 Albatross

L-39 Albatross este un avion cu reactie de antrenament, avand un singur motor si scaune in tandem. Acest avion cu reactie ultra-performant este ideal pentru a pregati de zborul spatial cu naveta Lynx. Veti zbura pe scaunul din spatele pilotului instructor profesionist si va veti obisnui sa zburati intr-o aeronava de mare performanta, sa purtati casca si chiar sa faceti fata unor acceleratii puternice. Se vor simula cele mai importante faze ale zborului dvs. in spatiu.

Camera de altitudine

Aceasta etapa a programului de antrenament permite acomodarea cu mediul navetei Lynx si pregatirea pentru situatii neasteptate. In camera de altitudine veti experimenta efectele presiunii la altitudini ridicate asupra corpului uman. Veti ocupa un loc intr-un rezervor special conceput, impreuna cu instructorii. Veti zbura catre o inaltime simulata de circa 10 km, unde veti lua parte la cateva demonstratii despre mediul altitudinilor ridicate. De asemenea, va fi simulata o decompresie rapida.

Simulatorul Desdemona

Simulatorul Desdemona este un simulator ultramodern si unic in felul sau. Este construit de compania austriaca AMST si organizatia olandeza TNO, aflandu-se in Soesterberg, Olanda. Acesta este primul dispozitiv care poate simula toata gama de miscari posibile, fiind capabil sa genereze si toate fortele posibile, pana la un nivel de 3,3 G.

In carlinga este rulata o simulare video avansata de inalta rezolutie, ce ii ofera astronautului un camp vizual de aproape 180 de grade. Aceasta permite o simulare extrem de realista a zborului spatial suborbital. Nu exista niciun simulator in lume capabil sa genereze o simulare de o asemenea performanta, spun ceic are pun la dispozitie acest serviciu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#excursii spatiu Voyagers Club Romania, #cost calatorie spatiu Romania, #Space Expedition Corporation SXC calatorii spatiu, #excursii spatiu criterii, #oferte vacanta inedite Romania, #calatorie spatiu oferta Romania , #spatiu