Pamantul nu e pregatit pentru furtunile solare: Sa ne asteptam la ce e mai rau?

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 14:40
3596 citiri
Pamantul nu e pregatit pentru furtunile solare: Sa ne asteptam la ce e mai rau?
Foto: The Telegraph

In momentul actual, Pamantul nu dispune de mijloacele necesare pentru a face fata unor furtuni solare de mare intensitate, care pot provoca mari catastrofe la nivel mondial, avertizeaza un om de stiinta britanic.

Omenirea trebuie sa fie mult mai bine pregatita pentru a actiona rapid in cazul unor furtuni solare majore, ce pot produce mari distrugeri in societatea noastra dependenta de tehnologie, afirma un proeminent cercetator britanic, potrivit Sott.

In acest moment, capacitatea noastra de a prezice aceste evenimente si de a preveni consecintele grave ale acestora lipseste, a spus Mike Hapgood, om de stiinta britanic de la agentia spatiala Rutherford Appleton Laboratory (RAL).

"Avem nevoie de o mai buna intelegere a riscului de inrautatire a vremii in spatiu si a impactului asupra Pamantului. Trebuie sa imbunatim aceste cunostinte rapid", a spus Hapgood.

Furtunile solare de care trebuie sa ne facem griji sunt ejectiile de masa coronala (CME), care sunt niste nori de plasma solara ce se deplaseaza prin spatiu precum o racheta, atingand 5 milioane de kilometri pe ora sau mai mult.

Furtunile geomagnetice pot perturba semnalele GPS, comunicatiile radio si pot afecta retelele de electricitate. O eruptie solara uriasa produsa in martie 1989 a provocat o pana de curent majora in Quebec, lasand 5 milioane de canadieni in intuneric. Evenimentul a produs pagube de 2 miliarde de dolari.

Dar ejectiile solare sunt capabile de efecte secundare si mai rele. O furtuna solara masiva, cunoscuta ca evenimentul Carrington, a lovit Pamantul in 1859. Aceasta a declansat incendii ale retelelor de telegraf. Lumea nu era atat de avansata tehnologic incat sa sufere consecinte grave.

"Daca am avea o repetare a evenimentului Carrington, ne putem astepta la mai multe zile de haos economic si social, iar multe dintre sistemele tehnologice critice s-ar prabusi.

Energia electrica s-ar intrerupe in multe tari, semnalele GPS vor fi vor fi perturbate la scara larga, ca si sistemele de comunicatii", a spus Hapgood.

"Ceea ce ma sperie este posibilitatea ca repararea distrugerilor sa se produca in perioade de timp foarte lungi, in mai multe regiuni din lume.

Aceste evenimente depasesc de multe ori capacitatea de intelegere a unui individ, deoarece ele se intampla foarte rar. Astfel, exista o tendinta a oamenilor de a le ignora. Dar aceste evenimente se vor intampla candva.

Trebuie sa le intelegem si sa ne pregatim pentru acestea, pana nu este prea tarziu", avertizeaza Hopgood.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#furtuni solare pericol Pamant, #eruptii solare catastrofe terestre, #eruptii solare efecte Terra, #furtuni solare efecte Pamant , #spatiu