Pamantul s-a ciocnit candva cu Theia, un corp ceresc cat Marte

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 23:58
6851 citiri
Pamantul s-a ciocnit candva cu Theia, un corp ceresc cat Marte

Pamantul si un alt corp ceresc de marimea lui Marte, denumit Theia, ar fi putut avea in trecut aceeasi orbita. Este o posibilitate oferita de informatiile obtinute de telescopul Kepler.

Noile informatii oferite de telescopul spatial Kepler indica un lucru ciudat: exista un sistem planetar in care doua planete impart aceeasi orbita in jurul stelei lor. Informatiile sunt oferite de Daily Galaxy.

In trecut, Pamantul s-a aflat in aceeasi situatie. Din ciocnirea sa cu Theia ar fi rezultat satelitul nostru natural, Luna. Exista si pana acum teoria ca Luna ar fi fost formata din resturile unui impact al Pamantului cu un corp ceresc foarte mare, dar nu se credea ca ele au avut si aceeasi orbita.

Cele doua planete descoperite de Kepler fac parte din sistemul KOI-730. "Astfel de sisteme nu sunt des intalnite, dar acesta este singurul pe care l-am detectat", spune Jack Lissauer, de la centrul de cercetare Ames, California, apartinand NASA.

El si colegii sai descriu acest sistem planetar intr-un articol publicat in revista Astrophysical Journal.

Intrebarea este daca cele doua planete se vor ciocni in viitor si vor da nastere unui satelit asemenea Lunii.

"Ar fi ceva spectaculos", este de parere Richard Gott, de la Universitatea Princeton. Simularile efectuate acolo, insa, indica faptul ca ele vor continua sa orbiteze astfel inca cel putin 2,22 milioane de ani.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Comentarii
antim
rank 5
o data, in articol, se cheama "corp ceresc", alta data "planeta, "Theia" asta!