Ziare.com

Planeta Pamant a devenit mai usoara

de Florin Necula
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 11:02

   

Planeta Pamant a devenit mai usoara
Daca vrem sa aflam cate kilograme are Pamantul, trebuie aleasa cu grija intrebarea. Nu "cat cantareste Pamantul?", ci mai degraba "ce masa are el?". In orice caz, se pare ca planeta noastra a devenit mai usoara.

Prabusirea navetei rusesti Phobos-Grunt a atras atentia asupra cantitatii din ce in ce mai crescute de deseuri spatiale care orbiteaza in jurul Terrei. Acest lucru ar putea insemna ca masa Pamantului devine din ce in ce mai mica? BBC a incercat sa afle raspunsul.

Exista factori care determina cresterea si scaderea masei Pamantului, odata cu trecerea timpului, potrivit doctorului Chris Smith, microbiolog al Universitatii Cambrigde. Acesta a reusit, cu ajutorul unui coleg, sa estimeze cantitatile care ies din atmosfera Pamantului si cele care intra.

Masa Pamantului creste ...

Factorul care contribuie cel mai mult la cresterea masei Pamantului il reprezinta cele aproximativ 40.000 de tone de praf cosmic care ajung pe Pamant, in fiecare an. Acesta reprezinta fie urme ale sistemului solar initial, fie bucati foarte mici ale unor asteroizi care s-au sfaramat.

"Pamantul actioneaza precum un aspirator urias, alimentat de gravitatie, atragand in atmosfera sa particulele de praf", afirma Smith. Un alt motiv pentru care planeta isi mareste masa este dat de incalzirea globala, care contribuie insa mult mai putin decat praful cosmic. NASA a calculat ca incalzirea globala contribuie cu 160 de tone anual, datorita cresterii temperaturilor.

Astfel, un calcul simplu arata ca masa Pamantului castiga intre 40 si 41 de mii de tone in fiecare an. Trebuie spus ca nu putem sa ne lasam inselati in aceste calcule de cresterea populatiei mondiale sau de constructiile care apar intr-un ritm rapid in intreaga lume. Aceasta pentru ca, atat noi, cat si toate constructiile de pe Pamant suntem facuti, de fapt, din materie care deja exista pe planeta.

... dar si scade

Cu toate acestea, Chris Smith a ajuns la concluzia ca, in realitate, masa Pamantului scade, incluzand apa si atmosfera planetei. Cum se intampla asta?

In primul rand, centrul Pamantului este precum un reactor nuclear enorm, care pierde din energie de-a lungul timpului, iar pierderea de energie se traduce in pierdere de masa. Cu toate acestea, cantitatea este infima, raportata la totalul planetei, doar 16 tone anual.

Si nu putem aduce in discutie nici rachetele si satelitii care sunt lansati in fiecare an in spatiu, precum a fost cazul navetei Phobos-Grunt. Doctorul Smith spune ca marea parte a acestora ajung din nou pe Pamant, ulterior.

Altceva determina insa pierderi ale masei Terrei. Spre exemplu, gazele precum hidrogenul sunt atat de usoare incat ies din atmosfera si se pierd.

"Fizicienii au aratat ca Pamantul pierde circa trei kilograme de hidrogen in fiecare secunda. Asta inseamna in jur de 95.000 de tone de hidrogen pe care planeta noastra le pierde in fiecare an", a precizat Chris Smith.

Acelasi lucru se intampla si cu un alt gaz foarte usor, heliul, astfel ca Pamantul pierde si 1.600 de tone de heliu, la fiecare 12 luni.

Una peste alta, masa Pamantului scade cu circa 57.000 de tone anual, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din masa bruta a vasului Costa Concordia, cel care a esuat in largul coastelor italiene, in Marea Mediterana, pe 13 ianuarie.

Comparand, insa, cu masa totala a Pamantului, aceasta pierdere reprezinta doar 0,000000000000001% din uriasa masa a planetei noastre, care este aproximata la 5,9736 x 10 la puterea 24 kilograme. Pentru cei curiosi, volumul planetei este de aproximativ 1.083 de miliarde de kilometri cubi, ceea ce inseamna ca densitatea sa este de circa 5,5 grame pe centimetru cub.

Chiar si cu aceste informatii, nu ar trebui sa fim ingrijorati in privinta faptului ca planeta va ramane fara hidrogen. Doctorul Smith spune ca ar fi nevoie de trilioane de ani pentru ca oceanele Terrei sa se goleasca. Iar acest lucru ar trebui sa ne linistesca, mai ales ca varsta planetei este de "doar" cinci miliarde de ani.

Teoretic, planeta noastra cantareste zero kilograme, pentru ca nu exista vreun punct de referinta sau vreo forta gravitationala care sa actioneze asupra sa. Practic, insa, probabil nu vom putea sti niciodata, nici macar aproximativ, care este greutatea planetei pe care ne aflam.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15555 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un articol bine scris

Se vede ca Florin Necula cunoaste diferenta dintre masa care este o marime scalara si greutate care este o marime vectoriala. Cred insa ca era bine sa explice faptul ca incalzirea globala duce la cresterea masei iar radiocativitatea la scaderea sa prin convertirea energie-masa conform celebrei ecuatii a lui Einstein E=mc2.
Sunt surprins de valoarea uriasa care rezulta din presupusa incalzire globala, mai ales cand aceasta iarna tapana pare sa contrazica teoria. Felicitari autorului.

 

E grea fizica... Pamantului?!

E grea fizica... Pamantului?! Nu stiu de ce multa lume nu intelege diferente dintre masa si greutatea unui corp. Se invata in cls. a VI-a la fizica. Pacat de datele furnizate in articol(preluate, bineinteles). "Pamantul are masa zero" si "...nu exista forta de atractie ...". In Univers, si pe Pamant, masa unui corp masoara inertia sa si are o valoare constanta, iar greutatea acelui corp este data de forta de atractie gravitationala exercitata asupra lui de catre un corp ceresc(Soare, planete...). G=mg, unde g= acceleratia gravitationala depinde de distanta dintre cele doua corpuri... Din pacate, aceasta confuzie o intilnim in vorbirea curenta, pe etichetele unor produse alimentare. De ce? O greseala impardonabila am gasit pe site-ul Observatorului astronomic din Bucuresti: un om are greutatea de ...x kg?!!! De ce?

Toarshu' Necula!

Poti sa ne explici ce inseamna 10 la puterea 24 de kilograme? Si cum poate incalzirea globala sa influenteze masa pamintului? ce inseamna teoretic planeta noastra cintareste 0Kg?D-le pune mina pe carte, ia-ti eventual un meditator la fizica si nu mai scrie prostii ca sa nu faca altii misto de d-ta ca de ministrul Igas. O seara buna !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor