Prima misiune spatiala romaneasca, la final: Goliat a reintrat in atmosfera Pamantului

Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 17:30
9860 citiri
Prima misiune spatiala romaneasca, la final: Goliat a reintrat in atmosfera Pamantului
Foto: Space Alliance

Prima misiune spatiala romaneasca a ajuns la sfarsit de drum, dupa ce satelitul Goliat a reintrat vineri in atmosfera Pamantului si s-a dezintregat. Resturile satelitului au ars in atmosfera.

Goliat a orbitat planeta noastra timp de 1.054 de zile, cu o viteza balistica de pana la 7,5 kilometri pe secunda, potrivit Space Alliance. Astfel, satelitul romanesc a inconjurat Terra de peste 15.000 de ori.

Nano-satelitul Goliat a fost lansat in zborul de test al rachetei europene Vega, in februarie, 2012 impreuna cu alti opt sateliti.

Goliat, primul nanosatelit romanesc, a fost lansat in spatiu (Galerie foto, video)

Rata de succes a misiunilor lansate in acest zbor a fost destul de redusa, de aproximativ 50%, insa un "supravietuitor" este Cubesat-ul maghiar MaSat 1, in continuare operational.

Din acest lot, satelitii Xatcobeo si PW SAT au reintrat deja in atmosfera, astfel ca Goliat este al treilea care paraseste orbita terestra.

Misiunea satelitului Goliat a fost calculata initial pentru minimum sase luni, insa acesta a fost inoperabil inca de la inceput si a fost pierdut dupa doar cateva zile, cel mai probabil din cauza proiectarii gresite.

ROSA neaga ca ar fi pierdut satelitul romanesc Goliat

Oficial, vina a fost atribuita in exclusivitate radiatiilor din spatiul cosmic, dar se pare ca problemele satelitului au fost mult mai complexe si de natura tehnica.

Ce-am avut de castigat

Prima misiune spatiala romaneasca a costat circa jumatate de milion de euro si a reprezentat, printre altele, o manifestare a interesului Romaniei pentru domeniul spatial.

Obiectivele au fost indeplinite partial, intrucat Romania face parte, in prezent, din programele derulate de Agentia Spatiala Europeana, statul roman investeste anual pentru aplicatii spatiale peste 30 de milioane de euro, iar mai multe companii straine au inceput sa deruleze activitati in tara noastra.

Totusi, misiunea a fost una nereusita din punct de vedere stiintific, intrucat rata de colectare a datelor a fost zero. Castigul este limitat si din punct de vedere tehnic, pentru ca, neavand o platforma functionala, echipa de specialisti nu a avut sansa sa se confrunte cu problemele reale din spatiu si sa capete experienta.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#satelit Goliat, #satelit Goliat atmosfera, #final misiunea spatiala Romania , #spatiu