Promisiunile Rusiei de cucerire a Lunii, dupa succesul NASA - SpaceX

Duminica, 31 Mai 2020, ora 18:32
9085 citiri
Promisiunile Rusiei de cucerire a Lunii, dupa succesul NASA - SpaceX
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rusia a reactionat duminica fata de lansarea reusita a unei rachete de catre compania americana SpaceX, spre Statia Spatiala Internationala (ISS), promitand sa testeze doua noi rachete in 2020 si sa-si reia programul de explorare a Lunii in anul viitor.

Agentia spatiala rusa Roskosmos a ironizat duminica "isteria" manifestata de Donald Trump dupa lansarea reusita a rachetei SpaceX sambata la Cap Canaveral, salutand faptul ca nu este singura care poate sa trimita oameni in spatiu.

Presedintele american, care a asistat la decolarea rachetei construite de SpaceX, companie condusa de omul de afaceri Elon Musk, a etalat un entuziasm debordant dupa primul zbor cu echipaj uman lansat dupa cel al NASA in 2011.

"Aceasta putere, aceasta tehnologie, este incredibil!", a exclamat Donald Trump, promitand ca americanii vor pune piciorul in curand pe Marte si ca SUA vor dispune curand de "armele cele mai extraordinare imaginate vreodata".

NASA depindea din 2011 de Roskosmos pentru a trimite astronauti spre Statia Spatiala Internationala.

"Nu am inteles isteria declansata de lansarea reusita a capsulei Crew Dragon", a reactionat pe Twitter purtatorul de cuvant al Roscosmos, Vladimir Ustimenko.

"Ceea ce ar fi trebuit sa se intample de mult timp s-a intamplat", a adaugat el, facand aluzie la un precedent esec al SpaceX in 2014, in urma caruia seful Agentiei spatiale ruse, Dmitri Rogozin, sugerase SUA sa-si cumpere o trambulina.

"Trambulina functioneaza!", i-a raspuns Elon Musk duminica in cadrul unei conferinte de presa, alaturi de seful NASA.

Ce spune Dmitri Rogozin

Aceste comentarii ale Roskosmos intervin dupa decolarea istorica sambata in Florida a unei rachete a societatii private SpaceX care a transportat doi astronauti americani spre ISS, punand capat unui monopol rusesc de noua ani asupra zborurilor cu echipaj uman cu destinatia ISS.

"Nu avem intentia de a ramane inactivi. In acest an, vom testa doua noi rachete, iar anul viitor, vom relua programul nostru de explorare a Lunii", a reactionat pe Twitter purtatorul de cuvant al Roskosmos, Vladimir Ustimenko.

Seful Roskosmos, Dmitri Rogozin, afirmase in ajun ca Rusia prevede lansarea test in toamna a unei rachete grele Angara, destinata a inlocui vechile lansatoare Proton, dar a carei dezvoltare a decurs intr-un ritm lent.

El a mai afirmat ca Rusia isi va accelera dezvoltarea rachetei sale grele balistice intercontinentale Sarmat, prezentata ca fiind destinata sa depaseasca toate tipurile de sisteme de aparare antiracheta.

Din 2011 si sfarsitul programului navetelor spatiale americane, trimiterea astronautilor americani pe ISS nu s-a mai putut efectua decat pe navele rusesti Soiuz.

Potrivit specialistilor, Roskosmos factureaza locul cu 80 de milioane de dolari, un venit deloc neglijabil pentru agentia spatiala cu un buget anual de circa 2 miliarde de dolari.

Duminica, Roskosmos a asigurat ca SUA au totusi in continuare nevoie de Rusia. "Este intr-adevar important sa avem cel putin doua optiuni pentru a ajunge la ISS. Pentru ca nu se stie niciodata...", a declarat Ustimenko.

Sursa a unei imense mandrii in perioada sovietica, sectorul spatial rusesc intampina greutati majore de la destramarea URSS in 1991. Ultimii ani au fost marcati de mai multe scandaluri de coruptie si o serie de lansari ratate, intre care unul cu echipaj uman, din fericire fara consecinte pentru cei doi astronauti care s-au putut ejecta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Roskosmos Rusia Luna, #Roskosmos SpaceX Crew Dragon , #spatiu