Roverul NASA a aterizat pe Marte (Video)

Luni, 06 August 2012, ora 09:59
5560 citiri
Roverul NASA a aterizat pe Marte (Video)

Roverul de 2,5 miliarde de dolari al NASA, numit Curiosity, a aterizat, duminica, pe Marte. Este cel mai sofisticat program spatial pentru Marte, incununat de succes.

"Confirmam aterizarea", a spus unul dintre membrii controlului misiunii din Jet Propulsion Laboratory. Intreaga asistenta a izbucnit in urale. "Am ajuns cu rotile pe Marte. Dumnezeule", a incheiat acesta anuntul, scrie France24.

Curiosity a aterizat pe suprafata Planetei Rosii la ora 22:30, ora Pacificului, duminica. Asa a inceput o misiune de doi ani de cautare de dovezi ca Marte a gazduit odinioara ingredientele pentru crearea vietii.

NASA a descris aterizarea drept cea mai complexa din istoria zborurilor spatiale robotice. La cateva momente dupa aterizare, Curiosity a transmis inapoi pe Pamant primele trei imagini cu suprafata martiana, in una din acestea fiind vizibila si o roata a vehiculului.

"Nu pot sa cred. Este incredibil", a exclamat Allen Chen, adjunctul sefului echipei insarcinate cu coborarea si aterizarea roverului.

De dimensiunile unei masini, Curiosity a aterizat cu precizie acolo unde trebuia, la poalele unui munte ce se ridica din Craterul Gale, in emifera sudica a planetei Marte.

Este prima misiune de astrobiologie a agentieis patiale americane de la sondele Viking din anii '70.

NASA intentioneaza ca roverul si instrumentele sale sofisticate sa parcurga primele saptamani pe Marte efectuand teste de inginerie pentru a verifica starea laboratorului mobil dupa aterizare. Abia apoi poate incepe misiunea.

Aterizarea a incununat o calatorie inceputa la Cape Canaveral, Florida, de 576 de milioane de kilometri, parcursi in peste opt luni.

#NASA misiune Marte, #NASA Curiosity Marte , #spatiu