Rusia vrea sa modifice rachetele nucleare din Razboiul Rece pentru a distruge asteroizii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Februarie 2016, ora 11:27
6508 citiri
Rusia vrea sa modifice rachetele nucleare din Razboiul Rece pentru a distruge asteroizii

Rusia vrea sa modifice unele din rachetele intercontinentale balistice din Razboiul Rece pentru a distruge asteroizii inainte ca acestia sa loveasca Pamantul, a afirmat un important cercetator rus.

Sabit Saitgaraiev, de la Biroul rusesc de Design de Rachete Makeiev, a dezvaluit ca acest efort are loc in acest moment, scrie CNN. Comparativ, efortul SUA in directia asteroizilor se concentreaza nu pe detonarea acestora ci pe indepartarea lor de planeta noastra.

Rachetele rusesti ar urma sa fie utilizate pentru asteroizii mai mici, cu diametru de 20 pana la 50 de metri.

Programul NASA care vrea sa ne salveze de asteroizi

Acesti asteroizi de mici dimensiuni pot provoca pagube importante si uneori nu sunt detectati decat cu cateva ore inainte de a lovi Pamantul.

Cateodata, acesti mici asteroizi nu sunt detectati deloc. In 2013, un meteorit cu diametru de 20 de metri a explodat in aer, deasupra orasului rusesc Celiabinsk. Explozia a avut o forta echivalenta cu 300.000 de tone de TNT si a spart geamurile cladirilor si a ranit peste 1.000 de persoane. Nicio agentie spatiala nu a reusit sa observe asteroidul inainte ca acesta sa explodeze.

Directorul programului NASA de detectare a asteroizilor periculosi spune ca doar 1% din asteroizii cu diametru de pana in 30 de metri sunt detectati de pe Pamant.

Asteroizii mai mari sunt si mai periculosi, insa ei sunt detectati timpuriu de agentiile spatiale.

Spre deosebire de rachetele care amplaseaza sateliti pe orbita sau oameni si echipamente pe Statia Spatiala Internationala, rachetele intercontinentale balistice (ICBM) sunt create pentru a fi folosite in razboi si pot fi lansate foarte rapid.

Perspectiva ca Rusia sa isi modifice rachetele nucleare pentru a fi folosite in spatiu va alarma armata americana. Nu se stie daca Rusia ar urma sa foloseasca o incarcatura nucleara in rachetele tintite spre asteroizi, insa are un arsenal important de ICBM ce pot fi echipate cu incarcatura nucleara si pot fi convertite pentru utilizarea spatiala.

Saitgaraiev a admis ca efortul Rusiei va dura si va costa milioane de dolari, insa se concentreaza pe un prim test in 2036, cand ar urma sa se apropie de noi asteroidul de dimensiuni mari Apophis.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...