Rusii vor sa construiasca pe Luna o baza pentru oameni

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 22:56
2160 citiri
Rusii vor sa construiasca pe Luna o baza pentru oameni

"Razboiul" pentru cucerirea spatiului dintre Rusia si Statele Unite continua. Noua ambitie a vecinilor nostri de la Rasarit este sa isi construiasca pe Luna o baza operata de personal uman. Aceasta ar putea fi dezvoltata pana in 2030.

Cosmonauti si oameni de stiinta rusi au declarat marti ca tunelele vulcanice descoperite de curand pe satelitul natural al Pamantului ar putea fi transformate in adaposturi pentru oameni, informeaza Reuters.

"Descoperirea ca Luna poate fi un corp poros poate schimba in mod semnificativ abordarea noastra in ceea ce priveste bazele lunare", a accentuat cosmonautul veteran Sergei Krikalyov, in cadrul unui forum despre dezvoltarea vietii in spatiu.

"Nu va fi nevoie sa sapam pamantul selenar si nici sa construim pereti si tavane", a spus cosmonautul, referindu-se la noile baze ce ar putea fi amplasate pe teritoriul selenar. El a adaugat ca este nevoie doar ca grotele din pamant sa fie sigilate cu materiale rezistente.

Cercetatorii se gandeau de mult timp ca pe Luna ar putea exista retele de tunele pline cu lava. Imagini prelevate in 2008 de aeronava spatiala japoneza Kaguya releva existenta la mari adancimi a unor asemenea formatiuni.

Daca se dovedeste ca satelitul nostru artificial prezinta la suprafata sa cavitati ce chiar ar putea adaposti oamenii de radiatii si ploi de meteoriti, el ar putea gazdui adevarate colonii umane, a mai subliniat cosmonautul Krikalyov.

Agentiile spatiale din intreaga lume sunt din ce in ce mai atrase de studiul planetei Marte si al asteroizilor, dar Agentia Spatiala Europeana acorda in continuare foarte multa atentie Lunii.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...