Sa ne temem de exploziile solare? - vezi ce s-a intamplat si ce ne asteapta

Luni, 13 Iunie 2011, ora 11:07
4250 citiri
Sa ne temem de exploziile solare? - vezi ce s-a intamplat si ce ne asteapta

A doua saptamana a lunii iunie este marcata de puternice explozii solare, pe care specialistii le considera ca avand potential periculos pentru sistemul informational al Pamantului. Cum apare furtuna solara si ce poate provoca aceasta? Cand a fost cea mai puternica explozie solara din isotrie?

Jurnalistii de la Deutsche Welle, si-au propus sa raspunda la aceste intrebari.

"Detinatorii de sisteme GPS ar putea intampina probleme" a anuntat sec US National Weather Service. Mai mult, din cauza furtunilor geomagnetice, neobisnuit de puternice, s-ar putea ajunge la intreruperea totala a alimentarii cu energie electrica dar putem asista si la dereglari ale altor sisteme electronice. Ar fi posibil sa fie deviate si rutele avioanelor.

Motivul pentru toate aceste avertismente il reprezinta o explozie extrem de puternica intr-o zona a Soarelui considerata, in mod normal, linistita observata de NASA in noaptea de 7 iunie.

Pe de o parte, NASA a incadrat explozia intr-o categorie de mare risc, ceea ce ar putea conduce la emisii de lunga durata. Pe de alta parte, serviciul meteorologic national al SUA a anuntat ca impactul va fi "mic catre moderat", deoarece directia principala a eruptiei solare nu este indreptata catre Pamant.

Cea mai putenica furuna solara din 2006 pana acum

Diametrul Soarelui este de 800.000 de km. In interiorul lui, se inregistreaza temperaturi de cateva milioane grade Celsius. Aceste temperaturi se obtin din fuziunea nucleelor, milioane de tone de hidrogen fiind convertite in heliu. Aceste reactii in lant conduc la exploziile puternice, precum cele monitorizate de NASA. In urma cu cateva zile, au fost observate si alte explozii, de mai mica intensitate insa.

Imediat dupa explozia solara se degaja prima raza incarcata electric, careia ii sunt de ajuns putin mai mult de 8 minute pentru a parcurge cei 150 milioane kilometri pana la Pamant. Dupa o jumatate de ora, particulele incarcate cu mai multe miliarde de volti, ating atmosfera terestra. De-abia dupa aceea incepe adevarata furtuna geomagnetica.

Particulele eliberate de aceasta se indreapta catre Pamant cu viteze de 900 km/secunda. Pentru parcurgerea intregii distante, particulele de radiatie solara au nevoie de 46 de ore. Conform NASA, este vorba despre cea mai puternica furtuna solara din 2006 incoace. Norul, format in urma particulelor emise, este extins pe o suprafata egala cu jumatate din cea a Soarelui.

Furtunile solare expun la risc infrastructura centrala, dependenta tot mai mult de sateliti, foarte sensibili la schimbarile din campurile electromagnetice care-i inconjoara. Cele mai afectate pot fi sistemele de tip GPS, parte fundamentala a logisticii de transport maritime, aeriene sau de uscat.

Satelitii transmit, de la distante de 20.000 de km, semnale catre Terra. GPS-urile determina coordonatele pozitiei destinate pe baza semnalelor transmise de cel putin patru sateliti. Detriorarea campului electromagnetic al ionosferei poate schimba radical functionarea acestor sisteme. Deteriorarea continutului de ioni, din ionosfera, poate conduce la devieri dramatice, mergand pana la esec total in sistemele de navigatie.

Insa si aparatura traditionala electronica poate fi afectata de furtunile solare. Acest lucru s-a demonstrat in 1973, cu mult inaintea epocii Internet si a sistemelor GPS. Atunci, o explozie solara a provocat o pana urisa de curent in provincia canadiana Quebec, 6 milioane de oameni ramanand in bezna totala. Afectarea campului electromagnetic al Pamantului poate conduce la caderi electrice in transformatoarele de tensiune.

Oamenii de stiinta de la NASA au stabilit ca activitatea solara urmeaza un anumit ciclu. La fiecare 11 ani, aceasta activitate atinge un punct culminant. Putem fi martorii acestuia in anul 2013. Cea mai puternica explozie solara a fost inregistrata in 1859, iar expertii considera ca un fenomen asemanator poate paraliza, pentru cateva minute, infrastructura informationala pe o suprafata insemnata a Terrei.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...