Se apropie sfarsitul NASA?

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 14:53
4673 citiri
Se apropie sfarsitul NASA?
Foto: The Washington Post

Atunci cand astronautul Garrett Reisman s-a intors din expeditia spatiala, in luna mai, stia ca se apropie de finalul carierei sale.

Daca dorea sa revina pe orbita trebuia sa asteapte cinci ani. Si chiar daca ar fi facut acest lucru, s-ar fi reintors printre stele la bordul navei spatiale rusesti Soiuz, nu la bordul uneia americane.

Dupa finalul misiunii navetei americane Atlantis, prevazut pentru sfarsitul acestei luni, americanii nu planuiesc sa trimita alte navete spatiale catre Statia Orbitala Internationala (ISS).

In viitorul apropiat, NASA va trimite in spatiu doar sase astronauti, iar pentru transportul fiecaruia va plati Rusiei 56 de milioane de dolari.

Cu asemenea perspective, Reisman ingroasa randurile astronautilor care au iesit la pensie inainte de termen. Agentia Spatiala Americana, ale carei programe de pregatire dureaza ani intregi, se confrunta acum cu cea mai mare problema din ultimul timp - viitorul incert.

"Multi astronauti trebuie sa ia o decizie. Ori asteapta cinci - sase sau chiar sapte ani pana sa zboare din nou in spatiu, ori se apuca de altceva", afirma, pentru The Washington Post Thomas D. Jones, fost astronaut care a zburat de patru ori in spatiu, la bordul navetelor lansate de NASA.

In 2011, Agentia avea 150 de astronauti angajati. In 2009, numarul acestora a scazut la 92, iar acum doar 61 de astronauti mai sunt pe statul de plata.

Au fost anuntate inca doua retrageri, intre care Mark Kelly, comandantul ultimei misiuni spatiale, sotul Gabriellei Giffords, congresmanul impuscat la inceputul acestui an.

"NASA trece printr-o tranzitie periculoasa si este o perioada stresanta pentru toata lumea", afirma Garrett Reisman.

In aprilie, NASA a semnat un contract in valoare de 269 de milioane de dolari cu patru companii, in urma caruia va construi o noua nava spatiala capabila sa transporte in spatiu astronauti.

NASA dezvaluie descoperirea unor gauri negre de la inceputul Universului (Video)

Pana in 2016, aceasta ar urma sa devina operationala, sau cel putin asa au anuntat oficiali ai Agentiei. Insa nu a fost anuntata pregatirea unei misiuni, selectarea astronautilor si nimic nu pare sa se miste din loc.

De altfel, in bugetul NASA pentru 2011 este prevazuta suma de 1,2 miliarde de dolari pentru o noua capsula spatiala aseamanatoare cu Apollo, dar pana acum nu s-a semnat niciun contract pentru aceasta.

Proiectul, denumit Orion, ar urma sa fie definitivat pana la finalul acestui an, iar noul vehicul spatial ar trebui sa transporte astronauti dincolo de campul de asteroizi care inconjoara Pamantul.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#nasa misiuni spatiale, #nasa astronauti, #NASA desfiintare, #concediere astronauti NASA, #buget nasa misiuni spatiale , #spatiu