Sonda InSight a plasat cu succes pe Marte un seismometru foarte sensibil

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:03
2432 citiri
Sonda InSight a plasat cu succes pe Marte un seismometru foarte sensibil
Foto: Arhiva Pixabay

Sonda InSight, care a asolizat pe Marte luna trecuta, a plasat cu succes pe scoarta "Planetei Rosii" un seismometru hiper-sensibil de fabricatie franceza, un instrument cheie pentru buna desfasurare a etapelor urmatoare programate in cadrul acestei misiuni stiintifice, a anuntat joi agentia spatiala americana (NASA).

Acest instrument, construit cu un buget de cateva milioane de euro, a fost conceput de agentia spatiala franceza (CNES), cu scopul de a detecta vibratiile din interiorul acestei planete si de a obtine, astfel, mai multe informatii pretioase despre istoria formarii sale, relateaza AFP.

"Plasarea seismometrului pe scoarta martiana este la fel de importanta ca asolizarea sondei InSight pe Marte", a declarat Bruce Banerdt, coordonator stiintific al misiunii in cadrul agentiei spatiale americane.

"Seismometrul este instrumentul cu cea mai mare prioritate din cadrul misiunii InSight: avem nevoie de el pentru a indeplini trei sferturi din obiectivele noastre stiintifice", a adaugat acelasi expert.

Modulul de asolizare, care transporta mai multe instrumente la bordul sau, a folosit miercuri bratul lui robotizat pentru a depune seismometrul pe scoarta "Planetei Rosii", la o distanta de 1,64 metri in fata lui, au detaliat specialistii de la NASA.

Instrumentul SEIS (Seismis Experiment for Interior Structure) va "asculta" cele mai infime vibratii din solul martian, provocate in principal de undele de soc cauzate de meteoriti si de seisme.

Acele unde seismice vor permite oamenilor de stiinta sa alcatuiasca prima harta in trei dimensiuni cu structura interna a planetei Marte, ajutandu-i sa inteleaga mai bine modul in care s-a format, in urma cu miliarde de ani, acest corp ceresc din Sistemul Solar.

"Sa avem un seismometru pe sol, e ca si cum ai tine un telefon aproape de ureche", a explicat geofizicianul francez Philippe Lognonne, cercetator la Institutul de Fizica a Globului din Paris si creator al acestui instrument pretios.

"Suntem incantati ca ne aflam acum in cea mai buna pozitie pentru a asculta toate valurile seismice de sub scoarta martiana", a adaugat el.

Sonda InSight, construita cu un buget de 993 de milioane de dolari, a ajuns pe Marte in data de 26 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sonda InSight Marte , #spatiu