Sonda spatiala New Horizons isi continua drumul prin galaxie, dupa ce a trecut de Pluto

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 16:15
4490 citiri
Sonda spatiala New Horizons isi continua drumul prin galaxie, dupa ce a trecut de Pluto
Foto: Twitter/ NASA New Horizons

Sonda New Horizons, apartinand NASA, a inceput manevrele de repozitionare spre urmatoarea tinta din Centura Kuiper, asteroidul 2014 MU69.

New Horizons, care in luna iulie a incheiat cu succes un survol istoric al planetei pitice Pluto, si-a pornit motoarele joi, 22 octombrie, timp de 16 minute, in cadrul primei dintre cele patru manevre de repozitionare necesare pentru a ajunge la asteroidul 2014 MU69 la data de 1 ianuarie 2019, conform Space.

NASA a facut anuntul mult asteptat: Ce a descoperit pe Pluto

Celelalte trei manevre de repozitionare, ce urmeaza sa se produca la 25 si 28 octombrie si respectiv la 4 noiembrie, vor avea ca rezultat punerea pe traiectorie a sondei spre obiectul 2014 MU69, care se afla la aproximativ 1,6 miliarde de kilometri dincolo de orbita lui Pluto.

Planetoidul sau asteroidul 2014 MU69 este un obiect inghetat cu diametrul mai mic de 48 de kilometri - un pitic prin comparatie cu Pluto (2.370 km diametru). Atat Pluto cat si 2014 MU69 fac parte din Centura Kuiper, zona de la frontiera sistemului solar in care se afla zeci de mii de planetoizi, asteroizi si comete, unele foarte mici si altele, asa cum este Pluto, suficient de mari pentru a fi catalogate drept planete pitice.

2014 MU69 este unul dintre cele cinci obiecte similare ce au fost descoperite in 2014 prin intermediul Telescopului Spatial Hubble. El a fost ales pentru ca se afla pe o traiectorie mai apropiata de directia de deplasare a sondei spatiale, nefiind nevoie de un consum de combustibil foarte mare pentru schimbarea directiei.

Acest al doilea survol din cadrul misiunii sondei New Horizons nu a fost inca aprobat oficial, echipa de oameni de stiinta care se ocupa de aceasta misiune urmand sa avanseze propunerea formala de extindere a misiunii in cursului anului viitor.

Intalnirea istorica cu Pluto a sondei New Horizons a dezvaluit faptul ca aceasta planeta pitica este o lume geologic activa si cu o diversitate incredibila, cu munti inalti si ghetari din azot.

Imaginile pe care le vom primi de la cel de-al doilea survol (daca va avea loc) vor fi insa complet diferite. Obiectul denumit 2014 MU69 este foarte diferit fata de Pluto si cel mai probabil este o lume "moarta", unde nu exista procese geologice. Vizitarea acestui obiect din Centura Kuiper poate oferi insa mai multe informatii despre materia bruta din care s-au format planetele sistemului nostru solar in urma cu 4,5 miliarde de ani.

Dupa ce sonda isi va incheia periplul prin Centura Kuiper si daca va fi intr-o stare buna de functionare, NASA ar putea lua decizia unei noi prelungiri a misiunii si pentru spatiul interstelar. Pana la urma, indiferent daca misiunea va obtine sau nu finantari suplimentare, New Horizons se indreapta spre iesirea din heliosfera.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca sonda va dispune de suficienta energie pentru a pastra legatura cu Pamantul pentru urmatoarele cateva decenii si ar fi extraordinar daca ar putea fi reluate masuratorile realizate de sondele Voyager 1 si Voyager 2 de la iesirea din sistemul solar si patrunderea in spatiul interstelar.

In urma cu peste 9 ani, New Horizons, o sonda spatiala de dimensiunile unui mic pian de concert, parasea Pamantul intr-o aventura care avea sa o duca spre o lume nemaivazuta, la marginea sistemului solar. In drumul sau, sonda a trecut dincolo de orbita lui Marte, a strabatut centura de asteroizi si s-a folosit de cea mai mare planeta a sistemului nostru solar, Jupiter, pentru a-si spori acceleratia spre destinatie: planeta pitica Pluto.

Dupa ce a fost accelerata de Jupiter, sonda a devenit cel mai rapid obiect realizat de om. Viteza sa de deplasare a crescut cu 4 km/s (14.000 km/h), ajungand la 23 km/s (83.000 km/h). Fara acest ajutor din partea lui Jupiter, sonda ar fi avut nevoie de inca trei ani pentru a ajunge la Pluto si la Centura Kuiper.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#New Horizons asteroid, #New Horizons asteroid 2014 MU69, #asteroid 2014 MU69, #New Horizons Pluto , #spatiu