Sonda Voyager 2 a parasit Sistemul Solar si continua sa transmita date din spatiul interstelar (Video)

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 23:31
5677 citiri
Sonda Voyager 2 a parasit Sistemul Solar si continua sa transmita date din spatiul interstelar (Video)
Foto: captura video/NASA

A sosit vremea sa ne luam adio de la sonda Voyager 2 care, la fel ca si geamana sa, Voyager 1, a parasit Sistemul Solar patrunzand in spatiul interstelar, conform unui anunt al NASA.

Voyager 2, lansata in 1977, si-a petrecut mai mult de 4 decenii explorand Sistemul Solar si este singura sonda care a vizitat gigantii gazosi inghetati Neptun si Uranus. In prezent, Voyager 2 s-a alaturat sondei Voyager 1 devenind al doilea obiect produs pe Pamant care a reusit sa se rupa complet de Soare. Si surprinzator, noteaza SPACE.com, datele receptionate de la sonda in timpul iesirii din Sistemul Solar nu sunt identice cu cele primite de la predecesoarea sa.

"Perioade foarte diferite, locuri foarte diferite, caracteristici similare", a comentat Ed Stone, fizician la California Institute of Technology si membru al echipei misiunii Voyager. "Urmatoarele luni ar putea oferi mai multe informatii... Va urma!", a adaugat el.

Voyager 2 este singura sonda care a vizitat toate cele patru planete gazoase ale Sistemului Solar - Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun - si a descoperit 16 luni, dar si fenomene unice si spectaculoase precum Marea Pata Intunecata a lui Neptun, fisurile din calota de gheata care acopera satelitul jovian Europa si inelele lui Uranus si Neptun.

Oamenii de stiinta asteptau confirmarea iesirii lui Voyager 2 din Sistemul Solar inca din luna august, cand datele trimise de sonda sugerau faptul ca se apropie de asa-numita zona de heliopauza, o bula creata de vantul solar in care se afla intregul Sistem Solar, de la Soare pana dincolo de norul Oort de comete si asteroizi aflat la aproximativ 1 an lumina de Soare.

In afara acestei bule, care protejeaza intregul sistem solar de radiatiile cosmice provenite din centrul galactic, Voyager 2 va continua sa transmita date, la fel ca si Voyager 1, pana va ramane fara energia nucleara ce-i alimenteaza motoarele si instrumentele de bord. Doua dintre instrumentele de bord ale sondei inregistreaza particulele cosmice interstelare cu care sonda intra in contact in drumul sau. Tranzitia de la particulele de energie mai scazuta, specifice Sistemului Solar la cele de energie ridicata le indica astrofizicienilor ca sonda a patruns in spatiul interstelar.

Momentul exact al iesirii este greu de identificat pentru ca Voyager 2 este doar a doua sonda care a trecut dincolo de Sistemul Solar cu instrumentele de bord in stare de functionare si transmitand mesaje spre Pamant. Voyager 1 a reusit acest lucru inca din 2012, insa zona de heliopauza nu este o sfera perfecta in jurul Sistemului Solar, extinzandu-se si micsorandu-se in functie de activitatea solara si de intensitatea fluxului de vant solar. Oamenii de stiinta au trebuit sa aiba rabdare, incepand cu luna august si sa observe cum sonda intalneste din ce in ce mai putine particule de vant solar in drumul sau, in timp ce crestea frecventa intalnirilor cu radiatiile cosmice. Marea evadare din Sistemul Solar a avut nevoie de timp pentru a se produce.

"Ceva ciudat s-a petrecut in jurul zilei de 5 noiembrie", a explicat Rob Decker, care interpreteaza datele primite de la unul dintre detectoarele de particule ale sondei Voyager 2. Acel ceva a fost trecerea prin heliopauza. Oamenii de stiinta asteapta cu interes mai multe date de la Voyager 2 pentru ca aceasta sonda inca dispune de un instrument care in cazul lui Voyager 1 nu mai functiona in perioada iesirii din heliosfera - Plasma Science Experiment. Astfel, sonda Voyager 2 este asteptata sa transmita spre Pamant si seturi de date noi, pe care Voyager 1 nu a putut sa le culeaga.

Ca si Voyager 1, sonda Voyager 2 va continua sa adune si sa transmita spre Pamant date atat timp cat va dispune de suficient plutoniu pentru energie. Cand plutoniul nu va mai fi suficient, sonda va incepe sa-si opreasca instrumentele unul cate unul, prioritizand mentinerea in functiune cat mai indelungata a instrumentelor considerate mai importante de catre NASA.

Conform estimarilor, candva la orizontul anului 2025, instrumentele sondei Voyager 2 vor transmite ultimele seturi de date spre Pamant si se vor inchide pentru totdeauna. Si tot pentru totdeauna, cele doua sonde gemene, Voyager 1 si Voyager 2 isi vor continua, tacute, drumul printre stele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#NASA Sonda Voyager sistem solar , #spatiu