Stephen Hawking, despre extraterestri si disparitia omenirii

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 23:49
10161 citiri
Stephen Hawking, despre extraterestri si disparitia omenirii
Foto: The Telegraph

In ultima sa conferinta despre viata in Univers, Stephen Hawking are dubii asupra posibilitatii ca oamenii sa gaseasca viata extraterestra in explorarea spatiului.

Daca argumentele legate de aparitia vietii pe Pamant sunt corecte, atunci "exista multe alte stele ale caror planete au viata pe ele. E posibil ca unele din aceste sisteme sa se fi format cu 5 miliarde de ani inaintea Pamantului. Asa ca de ce nu ar exista forme de viata de natura mecanica sau biologica in galaxie ?", se intreaba el, citat de Daily Galaxy.

El spune ca eventualele vizite ale extraterestrilor pe Pamant ar avea consecinte foarte neplacute pentru noi. Totusi, teoriile despre aparitia vietii pe Terra ar putea fi gresite. El sustine ca Pamantul este, poate, singura planeta din galaxie sau din universul observabil pe care viata s-a dezvoltat atat de incet. Este posibil, mai afirma Hawking, ca sisteme care se reproduc singure, cum ar fi celulele, sa nu fi evoluat in forme inteligente de viata.

Conform teoriei sale, noi suntem obisnuiti sa ne gandim la formele inteligente de viata ca la o consecinta inevitabila a evolutiei, dar este mult mai probabil ca evolutia sa fie un proces aleatoriu, iar inteligenta sa fie doar unul dintre numeroasele rezultate posibile. Este posibil ca inteligenta sa nu aiba o perioada prea lunga de existenta. In comparatie cu microbii, noi continuam sa traim, chiar daca actiunile noastre distrug alte forme de viata de pe planeta.

A durat 2,5 miliarde de ani pentru ca inteligenta sa se dezvolte pe Pamant, plecand de la forme de viata mono-celulare, pana la cele multi-celulare, care sunt precursoarele inteligentei. Asadar, putem gasi alte forme de viata in galaxie, dar e putin probabil ca ele sa fie unele inteligente.

O alta posibilitate evocata de Hawking este aceea conform careia "exista o probabilitate rezonabila ca viata sa se formeze, sa evolueze in fiinte inteligente, insa, intr-un anumit punct al dezvoltarii lor tehnologice, sistemul sa devina instabil si sa se autodistruga. Este doar o ipoteza pesimista", a mai spus Hawking.

El este, insa, adeptul unei alte posibilitati: exista alte forme de viata in univers, insa noi am fost ignorati de ele. Nu este in avantajul nostru sa intalnim acum, in aceasta etapa a evolutiei noastre, extraterestri. "Ar fi ca atunci cand bastinasii americani l-au intalnit pe Columb. Ceea ce nu a fost prea placut pentru ei", concluzioneaza Stephen Hawking.

Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte...
#Stephen Hawking, #extraterestri, #pamant, #disparitie omenire, #spatiu , #spatiu