Sute de vulcani noroiosi, descoperiti pe planeta Marte

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 18:51
5489 citiri
Sute de vulcani noroiosi, descoperiti pe planeta Marte
Foto: nemsisprojectresearch

Recente descoperiri ale specialistilor italieni demonstreaza existenta a sute de vulcani de noroi pe suprafata planetei Marte.

Planeta Rosie pare sa nu inceteze in a-i surprinde pe oamenii de stiinta, care descopera pe zi ce trece noi aspecte fascinante legate de particularitatile reliefului sau si nu numai, relateaza Blitz Quotidiano.

Specialistii italieni in domeniu au publicat recent, in paginile revistei Earth and Planetary Science Letters, rezultatele unor cercetari, potrivit carora numerosi vulcani de pe Marte, cu forma conica, inalti de cateva zeci de metri si avand diametrul bazei cuprins intre 100 si 500 de metri, sunt de natura noroioasa.

Formatiunile respective au fost studiate cu ajutorul instrumentului denumit Hirise, aflat la bordul sondei spatiale americane Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), de catre o echipa din cadrul universitatii italiene Gabriele D'Anunzio din Pescara, condusa de Gian Gabriele Ori.

"Sunt prea mici pentru a fi vulcani adevarati si nici conuri de cenusa nu sunt. Luand in calcul compozitia lor, ipoteza cea mai plauzibila este ca sunt vulcani de noroi, formati din fluide si gaze, eliberate la suprafata planetei", au declarat specialistii, potrivit sursei citate.

"Marte a avut o viata subterana surprinzatoare: pornind de la un anumit moment al istoriei sale geologice, de la suprafata a disparut orice urma de apa sub forma lichida, dar asta nu inseamna ca nu a existat apa in adancuri", sustin cercetatorii italieni.

Pentru formarea noroiului este nevoie de prezenta apei in stare lichida, iar existenta acesteia in profunzimile planetei ar putea conduce la ipoteza aparitiei unor forme de viata in adancurile martiene, subliniaza sursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#vulcani noroiosi planeta Marte, #viata martiana adancurile planetei , #spatiu