Telescopul spatial european Cheops dedicat studierii exoplanetelor a fost lansat cu succes (Video)

Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 17:27
2949 citiri
Telescopul spatial european Cheops dedicat studierii exoplanetelor a fost lansat cu succes (Video)
Foto: captura video

O racheta Soyuz purtatoare a telescopului spatial Cheops, care va studia exoplanetele, a fost lansata miercuri de la centrul spatial Kourou din Guyana Franceza, potrivit imaginilor transmise in direct de Arianespace, relateaza AFP.

Racheta de dimensiuni medii, care se afla la a treia lansare din acest an, a decolat la ora 5:54 din Kourou (8:54 GMT).

Durata misiunii, de la decolare pana la separarea satelitului, este de aproximativ patru ore si treisprezece minute.

Lansarea acestei misiuni a Agentiei Spatiale Europene (ESA), condusa de astronomi elvetieni si cu o ampla implicare a ingineriei spaniole, care va studia dimensiunea si densitatea exoplanetelor, a fost amanata pentru 18 decembrie dupa ce, conform unor surse ale misiunii, a fost semnalata o problema de software a rachetei Soyuz.

Obiectivul misiunii Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) nu este acela de a descoperi noi planete, ci de a le analiza pe cele deja identificate.

Amplasat in interiorul unui satelit, noul telescop va orbita la o distanta de 700 de kilometri deasupra Terrei, pentru a nu fi afectat de perturbatiile atmosferice, si va avea acces la intreaga bolta cereasca, intrucat va fi plasat permanent cu spatele spre Soare.

Misiunea Cheops este de a observa stelele aflate in relativa apropiere a Soarelui si despre care astronomii stiu ca au planete pe orbita lor. Observarea acestor exoplanete deja cunoscute este importanta pentru a le intelege caracteristicile - calculul duratei orbitale, sau cat de mari sunt aceste planete. Astronomii cauta acele planete pe care aparitia si evolutia vietii este posibila.

Cheops "va realiza observatii de mare precizie ale dimensiunilor acestor planete, pe masura ce acestea trec prin fata stelelor pe orbita carora se afla. Misiunea se concentreaza asupra planetelor telurice din clasa super-Terra si pana la cele de dimensiunea planetei Neptun", conform descrierii misiunii publicata pe site-ul ESA.

Cheops va realiza aceste masuratori prin metoda "tranzitului" - va masura cat de mult este diminuata stralucirea unei stele atunci cand prin fata sa trece o planeta. Aceasta metoda a fost folosita si de telescopul spatial Kepler, apartinand NASA, telescop de care este legata marea majoritate a exoplanetelor descoperite pana in prezent.

Aceasi racheta Soyuz a transportat pe orbita si alti 4 sateliti: COSMO-SkyMed Second Generation - un satelit ce va opera pentru Agentia Spatiala Italiana si pentru Ministerul italian al Apararii; ANGELS (Argos Neo on a Generic Economical and Light Satellite) - apartinand Agentiei Spatiale Franceze (CNES) si care va studia mediul de pe orbita; EyeSat - un alt satelit apartinand CNES, care va studia diferite fenomene astronomice din Calea Lactee; si OPS-SAT, un satelit experimental apartinand ESA ce va permite testarea de noi tehnici pentru sateliti (printre care si de navigatie).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Keops telescop spatial european lansare 2019 , #spatiu