Teoriile conspiratiei si zborul pe Luna (Galerie foto)

Sambata, 19 Martie 2011, ora 19:30
11026 citiri
Teoriile conspiratiei si zborul pe Luna (Galerie foto)
Foto: NASA

S-au implinit 40 de ani de cand misiunea Apollo 13 a trecut de la drama si un potential dezastru la o revenire spectaculoasa.

Apollo 13 a fost a treia misiune a NASA pe Luna. Naveta a fost lansata cu succes de pe Pamant, a plecat cu bine si de pe suprafata lunara, dar aterizarea a fost amanata din cauza unor probleme la rezervorul cu Oxigen.

Intr-un final, chiar daca sistemul electric al navei a fost grav avariat, misiunea a ajuns cu bine pe Pamant.

Desi niciuna dintre misiunile NASA nu a fost lipsita de controverse, poate cea mai discutata si analizata a fost cea a primului zbor pe Luna.

De cand Neil Armstrong a devenit primul om care a pus piciorul pe Luna, scepticii tot relanseaza teorii ale conspiratiei si sustin ca aselenizarea a fost "aranjata" intr-o baza militara americana.

Armstrog a facut parte din echipajul misiunii Apollo 11, iar imaginile publicate de NASA au fost intoarse pe toate partile, comentate si "demontate" cu multa imaginatie.

The Independent publica o retrospectiva a teoriilor conspiratiei legate de misiunile Apollo:

Steagul american flutura ca si cum ar fi fost batut de vant, desi Luna nu are atmosfera.

"In filmul in care vedem ca steagul american se misca, astronautii tocmai il fixasera acolo, ceea ce face ca steagul sa se miste din inertie", explica Roger Launius, istoric in zboruri cosmice la Smithsonian National Air and Space Museum in Washington D.C, citat de National Geographic.

In plus, astronautii au indoit din greseala batul pe care se afla steagul de cateva ori, ceea ce a dus la impresia, vizibila in cateva fotografii, ca panza se misca.

Lipsa stelelor. Astronautii ajunsi pe Luna nu s-au referit deloc la numarul de stele pe care le-ar fi vazut iar in fotografiile facute la 20 iulie 1969 nu exista corpuri ceresti vizibile.

Astronomul Plait explica faptul ca suprafata Lunii reflecta lumina Soarelui, iar aceasta stralucire ar face extrem de dificila observarea stelelor. De asemenea, astronautii au facut fotografii folosind cadrele de expunere rapida, care limiteaza lumina de fundal.

Acestea sunt motivele pentru care stelele nu sunt vizibile in fotografiile facute in timpul misiunii Apollo 11.

Aldrin si scara. O imagine realizata pe 20 iulie 1969 il arata pe Buzz Aldrin la baza scarii de pe Eagle, cu genunchii indoiti, lasand impresia ca urmeaza sa sara la urmatoarea treapta.

Aldrin este vazut in umbra scarii si totusi este vizibil foarte clar, sustin scepticii, care afirma ca mai multe umbre apar ciudat in pozele facute de Apollo 11. Specialistii spun ca au existat mai multe surse de lumina.

"Avem Soarele, lumina reflectata de Pamant, lumina reflectata de modulul lunar, costumele de astronauti si chiar suprafata lunara", spune istoricul Launius. El afirma, de asemenea, ca trebuie tinut seama de faptul ca suprafata lunara nu este plata: "Daca un obiect este intr-o groapa, vezi o umbra diferita fata de cea a unui obiect care sta pe o suprafata dreapta".

Urme prea clare. Urmele lasate de astronauti sunt prea clare, ceea ce contrasteaza puternic cu suprafata lipsita de umiditate a Lunii. Urme atat de bine definite nu puteau fi facute decat in nisip ud, cred adeptii teoriei conspiratiei.

Astronomul Plait afirma ca acest lucru este "un neadevar". Praful lunar este similar cu un praf de pusca extrem de fin: "Cand te uiti la el sub microscop, arata ca o cenusa vulcanica. Astfel incat, atunci cand calci pe el, poate lua usor forma cizmei".

Umbre pe sticla. Intr-una din cele mai cunoscute imagini date publicitatii, imaginea lui Neil Armstrong si cea a modulului lunar Eagle se reflecta in viziera lui Buzz Aldrin.

Adeptii teoriei conspiratiei sustin ca, daca doar doi astronauti au pasit pe Luna, cum se face ca ambii se vad in aceasta fotografie, desi nu sunt vizibile camere foto? Astronomul Phil Plait explica si acest lucru: "Camerele au fost montate pe pieptul astronautilor. In aceasta imagine, poti sa vezi ca mainile lui Neil apar la nivelul pieptului. Acolo se afla camera".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Apollo 11, #om Luna, #teoria conspiratiei om luna , #spatiu
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
"Apollo 13 a fost a treia misiune a NASA pe Luna. Naveta a fost lansata cu succes de pe Pamant, a plecat cu bine si de pe suprafata lunara,.." Nici vorbă!! Cum era să plece bine de pe lună, dacă nu a coborat pe ea?