Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Top 10 evenimente in explorarea spatiului cosmic in 2010 (Galerie foto)

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 22:04
5356 citiri
Top 10 evenimente in explorarea spatiului cosmic in 2010 (Galerie foto)

In domeniul explorarii spatiului cosmic, anul 2010 a fost unul bogat in evenimente.

Marile puteri din domeniul industriei aerospatiale s-au intrecut in dezvoltarea mijloacelor de lansare si livrare a satelitilor pe orbite circumterestre.

Chinezii de la agentia de presa Xinhua au realizat un top 10 al principalelor evenimente din domeniul explorarii spatiului cosmic in 2010.

1. Statele Unite detin suprematia in acest clasament, prin lansarea a 13 module catre ISS, dintre care si trei module presurizate: Tranquility, Cupola si Rassvet.

Naveta spatiala Atlantis inainte de andocare pe Statia Spatiala Internationala-ISS, 16 mai 2010.

2. China lanseaza cu succes satelitul lunar Chang'e 2, la 1 octombrie 2010, realizand si rampa de lansare la Xichang Satellite Launch Center, in sud-vestul Chinei, in provincia Sichuan.

Racheta Long March 3C care a transportat sonda lunara fara pilot Chang'e 2

3. Naveta spatiala X-37B, detinuta de US Air Force, a revenit pe Pamant pe 3 decembrie 2010, dupa mai mult de sapte luni petrecute pe orbite circumterestre. Proiectata de catre compania americana Boeing, naveta spatiala X-37B va lansa sateliti de telecomunicatii. Statele Unite spera ca testele realizate cu ajutorul X-37B sa fie utile pentru dezvoltarea unui brand de aeronave noi, echipate cu motoare aeronautice si aerospatiale, care sa fie capabile sa decoleze si sa aterizare vertical.

Orbital X-37B dupa aterizare la Vandenberg Air Force Base, California.

4. Sonda japoneza Hayabusa revine pe Pamant pe 13 iunie 2010, avand la bord particule colectate de la asteroidul Itokawa. Hayabusa a fost lansata de Japan Aerospace Exploration Agency, in 2003.

Lansarea sondei japoneze Hayabusa, prima sonda spatiala care finalizeaza o calatorie dus-intors catre un asteroid

5. US Space Exploration Technologies Corp, cunoscuta sub numele Space X, a lansat si recuperat cu succes, cu ajutorul unei rachete Falcon9, capsula spatiala Dragon, pe o orbita la 300 km deasupra Pamantului. NASA intentioneaza sa utilizeze sonda Dragon in diferite misiuni catre Statia Spatiala Internationala in urmatorii ani.

Lansarea capsulei Gragon cu ajutorul unei rachete Falcon 9, la Cape Canaveral Air Force, Florida 8 decembrie 2010

6. Lansarea unui numar mare de sateliti de navigatie si telecomunicatii.

China a lansat cinci astfel de sateliti, pentru realizarea retelei Beidou, sistemul Compass. Rusia a lansat 6 sateliti pentru sistemul sau de navigatie GLONASS. SUA au lansat primul satelit GPS, numit GPS 2F-1, cu ajutorul unei rachete Delta 4. Japonia lanseaza si ea primul sau satelit de navigatie Michibiki.

Lansarea rachetei transportoare Proton-M cu trei sateliti GLONASS, pe 3 februarie 2010, de la centrul spatial Baikonur din Kazahstan

7. O noua misiune NASA, pentru observarea Soarelui timp de cinci ani, a fost lansata pe 11 februarie 2010. Misiunea Solar Dynamics Observatory va furniza informatii importante si detalii referitoare la mecanismele functionarii interne a Soarelui. Pe 15 iunie 2010, Franta lanseaza satelitul PICARD, pentru observarea si monitorizarea fenomenelor solare.

Eruptie solara captata de Solar Dynamics Observatory - SDO, pe 30 martie 2010

8. US Air Force a lansat primul sau satelit de telecomunicatii de inalta frecventa Advanced Extremely High Frequency- AEHF, pe 14 august 2010. Pe 25 septembrie 2010, US Air Force a lansat Space-Based Space Surveillance satellite - SBSS satelit militar de telecomunicatii si supraveghere.

Advanced Extremely High Frequency - AEHF

9. Japonia a lansat pe 21 mai 2010 sonda spatiala Akatsuki, spre planeta Venus.

Pe 7 decembrie 2010, sonda spatiala a ratat orbita venusiana din cauza unui propulsor, urmatoarea posibilitate de plasare pe orbita corecta va avea loc peste 6 ani.

Lansarea rachetei H-2A, cu sonda spatiala Akatsuki, de la Tanegashima Space Center din Kagoshima, Japonia

10. Presedintele american Barack Obama a abandonat, pe 15 aprilie 2010, revenirea la planul "Moon", al administratiei anterioare, si a stabilit o noua politica a tarii in domeniul cuceririi spatiului cosmic, inclusiv trimiterea unui echipaj uman pe un asteroid pana in 2025 si misiuni cu echipaj uman pe Marte pana in 2030.

In acest sens, Guvernul Statelor Unite va fonda corporatii private pentru dezvoltarea noilor tehnologii de transport in domeniul industriei aerospatiale si continuarea cercetarilor in domeniul rachetelor grele de transport.

Eclipsa totala de Luna din 21 decembrie 2010, fotografia fiind realizata la ora 06:59 GMT in Great Falls, Virginia

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#explorare spatiu cosmic, #evenimente explorare spatiu 2010 , #spatiu