Ultima calatorie a navetei spatiale Endeavour, la bordul unui avion (Galerie foto video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 15:15
6411 citiri
Ultima calatorie a navetei spatiale Endeavour, la bordul unui avion (Galerie foto video)

Naveta spatiala Endeavour se pregateste, vineri, pentru ultima sa calatorie, la bordul unui avion, pe deasupra unora dintre cele mai cunoscute monumente americane, sfarsind astfel turneul de pensionare, inainte de retragerea sa definitiva intr-un muzeu din California.

Joi, naveta a decolat de la Cape Canaveral, Florida si a aterizat la Baza Aeriana Edwards, la nord de Los Angeles, dupa ce si-a petrecut intreaga zi survoland desertul Mojave. Endeavour a trecut pe deasupra orasului Tucson, Arizona, unde locuieste fostul congresman Gabrielle Giffords si sotul sau, Mark Kelly, astronaut, ultimul comandant al navetei, scrie Sky.

"Aata e naveta mea spatiala", a exclamat Kelly cand a vazut aparatul de zbor trecand pe deasupra. Kelly a cerut in mod special ca naveta sa treaca peste Tucson, in onoarea sotiei sale, care se reface dupa ce a fost impuscata in cap, intr-un atac la un miting electoral, anul trecut.

Vineri, Endeavour va ajunge in cer pentru ultima data, trecand pe deasupra unor puncte importante: Congresul, Disneyland si Griffith Observatory, dupa care va ateriza la aeroportul LA International.

Luna viitoare, Endeavour va fi transportata cu un trailer special la destinatia sa finala, California Science Centre, unde va ramane ca exponata. S-a ales California deoarece Endeavour are radacini aici - motoarele au fost fabricate la San Fernando Valley, placutele termice au fost inventate in Silicon Valley. Si tehnologia "fly-by-wire" a fost dezvoltata intr-o suburbie a Los Angelesului, Downey.

Endeavour a petrecut in spatiu 299 de zile si a parcurs 4.700 de orbite totale ale Pamantului, in 25 de misiuni spatiale, majoritatea pentru aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale.

Endeavour a inlocuit naveta Challenger, care a explodat la decolare in 1986. NASA a mai pierdut o naveta, Columbia, care a explodat la reintrarea in atmosfera terestra in 2003. 14 astronauti au murit atunci.

Flota de navete spatiale ale agentiei spatiale americane a fost "pensionata" anul acesta, NASA facand astfel tranzitia spre utilizarea de navete private. Pana atunci, aprovizionarea SSI si schimbul astronautilor se face cu ajutorul navetelor rusesti.

Misiunea finala a navetei Endeavour, de la jumatatea lunii mai, a fost sa transporte pe SSI un experiment de fizica particulelor in valoare de doua miliarde de dolari, Spectometrul Alpha Magnetic (AMS).

AMS este rezultatul colaborarii dintre 16 natiuni si cauta indicii despre natura "materiei intunecate", materialul care modeleaza galaxiile, cauta antimateria si incearca sa inteleaga felul in care astronautii si satelitii sunt afectati de radiatii.

Naveta Atlantis a efectuat ultimul sau zbor in iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ultima calatorie naveta spatiala Endeavour, #naveta Endeavour turneu , #spatiu