Un nou tip de supernova, de 100 de ori mai mare decat Soarele

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 19:32
4529 citiri
Un nou tip de supernova, de 100 de ori mai mare decat Soarele
Foto: scientificamerican.com

Un nou tip de supernova ii determina pe astronomi sa regandeasca teoriile referitoare la cele mai mari stele.

Peste aproximativ cinci miliarde de ani, Soarele va muri. El se va transforma intr-un corp ceresc de dimensiuni mici si inert, conform revistei Scientific American.

Stelele mari dispar in urma unei explozii de intensitate foarte mare. Stelele de 10 ori mai mari decat Soarele produc, in cursul acestei explozii uriase, o supernova de dimensiuni colosale.

Acesta este unul dintre evenimentele din Univers care produce una dintre cele mai mari cantitati de energie.

Timp de zeci de ani, astronomii au crezut ca exista o explozie stelara care este chiar mai mare, avand o putere de 100 de ori mai mare decat a unei supernove. Banuiala s-a adeverit. Doua echipe de astronomi au descoperit-o, in sfarsit, in decursul ultimului an.

Toate stelele "contrabalanseaza" gravitatea cu presiunea. In timp ce elementele usoare, cum ar fi hidrogenul, sunt combinate in miezul stelei, reactiile genereaza fotoni care exercita o forta spre exterior, contracarand forta gravitatiei.

In cazul stelelor mai mari, presiunea din miezul lor este indeajuns de ridicata pentru a combina elemente mai grele, cum ar fi oxigenul si carbonul, creand, astfel, mai multi fotoni.

Problema apare in cazul stelelor care sunt de 100 de ori mai mari decat Soarele. Cand ionii de oxigen incep sa se combine unul cu altul, reactia elibereaza fotoni cu o energie atat de ridicata, incat ei se transforma in perechi electron-pozitron.

Deoarece nu exista fotoni, nu apare nici forta exercitata spre exterior, astfel ca steaua intra in colaps. Acest eveniment poate sa creeze chiar mai multa presiune sau sa reaprinda suficient oxigen, astfel incat sa creeze o explozie de energie.

In acest caz este provocata o desprindere a straturilor exterioare ale stelei, indeajuns de mult pentru a da nastere unei supernove. Acest ciclu se poate repeta, prin pierderea de masa ajungandu-se la dimensiunea unei supernove mai mici.

Daca steaua este cu adevarat mare, atunci colapsul ei se petrece atat de repede si aduna atata inertie, incat nici macar oxigenul care se combina nu o mai poate opri. Explozia obtinuta este atat de mare, fara a mai ramane nimic in urma.

Oamenii de stiinta afirma ca acesta este evenimentul major, cel cu adevarat important, care va revizui teoriile privitoare la supernove si galaxii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Supernova, #stele, #soare, #astronomi, #descoperire, #galaxie , #spatiu