Va lovi un asteroid Terra? Sa fie acela sfarsitul?

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 18:01
4906 citiri
Va lovi un asteroid Terra? Sa fie acela sfarsitul?

E o intrebare pe care ne-o punem din ce in ce mai des, mai ales ca marti un nou asteroid a trecut pe langa Pamant. Totusi, nu-ti face griji. Iar raspunsul este "da", va lovi, insa nu, nu trebuie sa-ti faci griji.

Conform Life's Little Misteries, anual intra in atmosfera 10 asteroizi mari cat un frigider, insa multi ard pe drum, putini ajungand, in cele din urma, in ocean. Statisticile arata ca macar o piatra de pe Marte ajunge pe Pamant in fiecare luna.

Chiar daca unele pietre ajung pe Terra, nu neaparat in ocean, urmele nu sunt notabile (poate cu exceptia craterului Meteor din Arizona, dar impactul a avut loc in urma cu 50.000 de ani). Se mai intampla uneori ca bucati din pietre extraterestre sa sparga acoperisul unora, dar nu exista informatii credibile referitor la persoane ucise in acest fel. Legenda, nu neaparat urbana, spune ca un cal a fost ucis astfel, dar asta se intampla in 1860.

Un posibil impact in 2036

Si, totusi, un asteroid mare ar putea lovi la un moment dat. Insa, cel mai probabil, asta nu se va intampla in timpul vietii tale. Cei 1.100 de asteroizi care ar fi putut face asta au fost deja descoperiti. Ar mai fi o piatra de marime mijlocie - Apophis - insa sansele ca acesta sa loveasca Pamantul in 2036 nu sunt extrem de mari. Eventualele stricaciuni ar fi numai la nivel local.

Cu toate acestea, astronomii privesc in continuare spre cer. Daca traiectoria vreunui asteroid se va arata periculoasa, vor fi organizate misiuni care sa ne scape de pericol. In ultima instanta, in caz de esec, futurologii sugereaza ca umanitatea ar putea, pur si simplu, sa se mute in alta parte.

Cometele, adevarata amenintare

Adevaratul motiv de ingrijorare nu vine din partea asteroizilor, ci a cometelor. Spre deosebire de asteroizi, care orbiteaza in general Soarele sau formeaza o centura intre Marte si Jupiter, fiind usor de depistat, cometele se ascund in cele mai indepartate "colturi" ale sistemului solar. De obicei nu sunt depistate decat cand sunt foarte aproape de noi.

Chiar si asa, riscul de a muri muscat de un caine este mai mare decat acela de a fi lovit de vreo piatra extraterestra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#ateroid Terra, #asteroid Pamant, #impact asteroid, #asteroid nimicitor, #viata asteroid , #spatiu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
"aceasta este chestiunea" ? extraterestri de la polul nord ne vor salva ? va dau eu titlul de maine - NASA A DESCOPERIT APA SI PRUNE PUTREDE PE O PLANETA AFLATA LA 52888525000 DE MILIARDE DE ANI LUMINA FATA DE PLANETA TERA - "oare putem face palinca" ?