Antarctica, invadata de plante care nu sunt native acestui loc - se distruge ecosistemul?

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:23
3314 citiri
Antarctica, invadata de plante care nu sunt native acestui loc - se distruge ecosistemul?

Antarctica este invadata de plante si animale care nu sunt native acestei regiuni a globului, avertizeaza oamenii de stiinta.

Adesea, hainele si incaltamintea turistilor, dar si a oamenilor de stiinta, poarta cu ele seminte, care rodesc in solul inghetat din Antarctica, relateaza BBC. Iar in conditiile in care Antarctica se incalzeste in ritm accelerat, e greu de prevazut amploarea fenomenului in viitorul nu foarte indepartat.

Intr-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences, o echipa de oameni de stiinta, condusa de Steven Chown, din cadrul Universitatii Stellenbosch, din Africa de Sud, avertizeaza ca 1% din solul din Antarctica nu este inghetat, asa ca semintele au unde sa rodeasca. Acestia reamintesc ca in Antarctica temperaturile au crescut cu circa 3 grade Celsius in jumatate de secol, un ritm mult accelerat fata de media globala.

Multe insule din regiunea sub-Antarctica se confrunta cu schimbari ce tin de ecosistem, din cauza speciilor invazive care au ajuns in mod accidental sau deliberat in zona.

Oamenii de stiinta care monitorizeaza procesul in Antrarctica sunt convinsi ca si aceasta regiune va suferi schimbari similare in urmatorii zeci de ani.

"Putem doar sa reducem rata la care speciile sunt introduse", au declarat ei.

Si mediul marin se schimba deja, doua specii de crabi adaptandu-se in apele care pana de curand erau prea reci.

Circa 70.000 de seminte de plante, aduse anual in Antarctica, chiar si din America de Sud

Analizele recent efectuate au aratat ca, in medie, fiecare vizitator pe Continentul Alb aduce 9,5 seminte de plante, oamenii de stiinta aducand mai multe decat turistii. Seminte au fost gasite insa si in haine, astfel ca se estimeaza ca circa 70.000 sunt introduse astfel anual in Antarctica. Iar zonele in care sunt acestea aduse sunt, de obicei, si cele mai calde de pe continent, asa ca si semintele au o sansa mai mare de supravietuire.

Mare parte din semintele aduse provin din America de Sud. Daca in cazul acestora probabilitatea ca ele sa supravietuiasca in conditiile vitrege este mai mica, nu la fel se poate spune despre cele care provin din emisfera nordica.

Deja insula Deception, la 100 km nord-vest fata de peninsula, a fost colonizata de doua specii de iarba si doua animale.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#specii invazive Antarctica, #Antarctica ecosistem distrugere, #dezechilibru ecosistem Antarctica, #seminte plante invazive Antarctica , #specie