Aproape 25.000 de plante si animale pe cale de disparitie

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 15:03
8253 citiri
Aproape 25.000 de plante si animale pe cale de disparitie

Aproximativ 24.216 de specii animale si vegetale sunt pe cale de disparitie in lume, potrivit ultimei liste rosii publicate de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si a Resurselor Naturale (IUCN).

Din cele 61.900 de specii studiate, 801 au disparut deja, cum este cazul rinocerilor negri, decimati de braconaj. Alte 4.000 sunt in pragul extinctiei, iar 5.700 sunt intr-o situatie disperata, informeaza site-ul MaxiSciences.

"Trebuie aplicate urgent masuri de conservare a speciilor amenintate", afirma Simon Stuart, presedintele Comisiei de salvare a speciilor din cadrul IUCN. "Trebuie sa se gestioneze mai bine habitatele, astfel incat sa se imbunatateasca rezultatele reproducerii, pentru a impiedica disparitia, de exemplu, a rinocerului de Java", adauga acesta.

IUCN este ingrijorata si de soarta reptilelor. 40% din reptilele terestre din Madagascar sunt amenintate cu disparitia. De asemenea, cinci din cele opt subspecii de ton sunt in mare pericol, ca de exemplu tonul rosu de Sud, tonul rosu de Atlantic sau tonul alb.

Speciile vegetale sunt si ele in pericol. Din cauza exploatarii excesive, mai multe plante folosite in scopuri farmaceutice sunt pe cale de disparitie. Este cazul plantei Taxus contorta, folosita pentru producerea de Taxol, un medicament folosit in chimioterapie. Si bradul de apa (Glyptostrobus pensilis), foarte raspandit in China si Vietnam, este victima distrugerii habitatului sau din cauza agriculturii intensive.

"Lista rosie a IUCN este un indicator critic al starii de sanatate a biodiversitatii. Daca nu actionam acum, generatiile viitoare nu vor sti cum arata un brad de apa chinezesc sau un cameleon cu nas ciudat", afirma Jean-Christophe Vie, director adjunct al Programului IUCN pentru specii.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...
Comentarii
tr2006
rank 5
nu va ingrijorati, isus le poate crea pocnind din degete