Camuflaje uimitoare ale animalelor (Galerie foto)

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 18:07
13718 citiri
Camuflaje uimitoare ale animalelor (Galerie foto)

Evolutia a condus la aparitia unor forme de viata cat mai variate, inedite si cu capacitati nebanuite. O constanta in randul multor specii este abilitatea de a trece neobservate, camuflandu-se perfect in mediul in care traiesc. Este o selectie naturala care nu conteneste sa ne surprinda.

Puteti vedea ma jos cateva exemple care demonstreaza cum functioneaza selectia naturala si ne dau idee despre ceea ce inseamna triumful naturii, potrivit Listverse.

Omida baron (Euthalia aconthea gurda)

Omida baron provine din India si din Asia de Sud-Est. Are o lungime de patru milimetri si pe suprafata corpului prezinta niste spini, insa poate atinge 45 de milimetri, atunci cand si spinii sunt mai mari.

Acesti spini, alaturi de culoarea omizii, ii permit sa se confunde cu frunzele, evitand astfel atacul pradatorilor inainte sa ajunga la maturitate.

Calutul de mare pigmeu (Hippocampus Denise)

Avand o lungime de 27 de milimetri, calutul de mare pigmeu a fost descoperit abia in 1969, din cauza dimensiunii sale reduse si a camuflajului sau perfect. Numai sase exemplare au fost gasite din 1969.

Acest calut de mare se intalneste la adancimi cuprinse intre zece si 40 de metri, in special pe coasta Australiei, a Indoneziei, Japoniei, Noii Caledonii, Indoneziei si in Papua Noua Guinee.

Molia cu doua perechi de aripi

Exista peste 200 de specii de molii cu doua perechi de aripi, majoritatea acestora intalnindu-se in partea de est a Americii de Nord. A doua pereche de aripi este vizibila numai in timpul zborului, avand nuante stralucitoare de portocaliu, galben, rosu si alb.

Prima pereche de aripi are in general nuante de gri si maroniu. Aceste molii aleg copacii a caror scoarta are o culoare asemanatoare cu a lor, pentru a se proteja mai bine. In stanga imaginii puteti vedea un greier gri, al carui camuflaj nu consta numai in culoare, ci si in aripile sale transparente.

Pasarea care poate lua aspectul unei crengi de copac rupte (Podargus Strigoides

Aceasta pasare este o specie de bufnita care traieste in Australia. Camuflajul sau pentru perioada zilei este unul foarte interesant: sta nemiscata, inchide ochii, intinde gatul si isi modifica aspectul penelor, astfel incat faptura capata aspectul unei ramuri de copac rupta.

Dragonul de mare frunzos (Phycodurus eques)

Dragonii de mare frunzosi se intalnesc in oceanele din sudul Australiei. Au o lungime de pana la 35 de centimetri, corpuri lungi, subtiri, avand in prelungire niste adaosuri cu aspect de frunze care ii ajuta sa se camufleze in plantele din apa.

Se inrudesc cu calutii de mare si nu trebuie sa fie confundati cu rudele lor mai putin spectaculoase, dragonii de mare buruienosi.

Pestele piatra (Synanceia Verrucosa)

Pestele piatra traieste in recifele din zona coastelor australiene, putand sa aiba o lungime de pana la 50 de centimetri. Este unul dintre cele mai veninoase animale din lume. Otrava sa nu este mortala, insa provoaca dureri foarte mari.

Acest peste poate supravietui pana la 24 de ore pe uscat.

Fluturele frunza (Kallima inachus)

Futurele frunza este probabil unul dintre cele mai bune exemple de camuflaj din lumea animalelor. Traieste in Asia, in special in India si Japonia. Ceea ce este si mai uimitor la aceasta insecta constituie faptul ca aripile pot sa capete aspectul unei frunze aflate in diferite stadii de descompunere, inclusiv sa aiba niste gauri.

Soparla cu coada in forma de frunza

Numai opt exemplare din aceasta specie, originara din Madagascar, au fost descoperite pana acum. Ca si fluturele frunza, ceea ce uimeste la aceasta soparla este faptul ca aspectul sau poate varia de la cel asemanator unei frunze uscate pana la cel al unei frunze rupte.

Caracatita

Abilitatile de camuflare ale caracatitei care poate imita diverse forme o transforma intr-un campion al camuflajului.

Puteti vedea mai jos o inregistrare realizata de biologul marin Roger Hanlon, in care se poate urmari abilitatea acestui animal de a copia culorile, texturile si formele lucrurilor aflate in imprejurimi.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...