Ce se intampla daca se inverseaza polii magnetici ai Pamantului?

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 14:24
16881 citiri
Ce se intampla daca se inverseaza polii magnetici ai Pamantului?
Foto: lifeslittlemysteries

Sfarsitul lumii poate veni in mai multe moduri, iar unii oameni cred ca un cataclism la nivel mondial va aparea, cand polii magnetici ai Pamantului se vor inversa. Cand nordul va deveni sud, e posibil sa avem o deplasare a continentelor, care sa declanseze cutremure masive, schimbari climatice majore si extinctia speciilor.

Inregistrarile geologice arata ca de-a lungul istoriei au avut loc sute de inversari ale polilor magnetici. Ultima inversare a avut loc in urma cu 780.000 de ani, in timpul Epocii de Gheata si exista cu adevarat dovezi, care sa sugereze ca planeta poate fi in stadiul incipient de inversare al polilor, scrie Lifes Little Mysteries.

Ar trebui sa ne temem de acest eveniment? Ce se va intampla de fapt, cand nordul indicat pe busole va face un viraj de 180 de grade si va arata Antarctica?

"Cea mai dramatica schimbare, care apare cand polii se inverseaza, este scaderea foarte mare a intensitatii campului magnetic", a declarat Jean Pierre Valet, cercetator la Institutul de Fizica Pamantului de la Paris.

Campului magnetic al Pamantului ii trebuie intre 1.000 si 10.000 de ani pentru a se inversa. "Nu este o inversare brusca, ci un proces lent, in care intensitatea campului devine slaba. Campul magnetic s-ar putea sa arate mai mult de doi poli, pentru un timp", a spus Monika Korte, directorul stiintific de la Observatorul Niemegk de la Postdam din Germania.

"Unele dintre particulele ejectiilor coronale de masa ale Soarelui pot fi blocate de catre campul magnetic al Pamantului. Dar cu un camp slab, aceasta protectie va fi mult mai putin eficienta", a spus John Tarduno, profesor la Universitatea Rochester.

Particulele incarcate care bombardeaza Pamantul, in timpul furtunilor solare, ar putea lovi atmosfera Terrei si ar rani oamenii.

O slabire si o eventuala inversare a polilor ar dezorienta toate speciile, care se bazeaza pe geomagnetism pentru orientare si navigatie, precum albinele, somonul, broastele testoase, balenele si porumbeii.

Nu exista un consens stiintific, privind modul in care aceste specii ar putea face fata acestui fenomen.

Campul magnetic este in prezent intr-un proces de slabire. Intensitatea campului magnetic "a fost in scadere de cel putin 160 de ani, intr-un ritm alarmant, ceea ce ii face pe unii sa spuna, ca ne indreptam spre o inversare a polilor", a spus Tarduno.

Inversarea s-ar putea intampla? Pamantul este un sistem prea complex, pentru ca oamenii de stiinta sa stie exact raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#inversarea polilor magnetici pamant, #inversarea polilor sfarsitul lumii, #scaderea intensitatii campului magnetic, #inversarea polilor extinctia speciilor , #specie