Ziare.com

Cel mai batran copac din Romania, Fantana sarata pentru muraturi si cel mai tanar vulcan - Traseul turistic cu de toate Interviu

de Anca Serghescu
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 07:27

   

Cel mai batran copac din Romania, Fantana sarata pentru muraturi si cel mai tanar vulcan - Traseul turistic cu de toate Interviu
Recent a fost finalizata amenajarea unui nou traseu turistic, lung de 10,5 km, intre Coloanele de Bazalt de la Racos si un copac din satul Mercheasa, in judetul Brasov.

Traseul poate fi parcurs la pas in trei ore si jumatate, dar si cu bicicleta vara ori cu schiurile iarna. Cu ce e deosebita aceasta zona si de ce linia de "finish" e langa copacul din Mercheasa a explicat pentru Ziare.com Catalin Cantor, reprezentant al Asociatiei Carpaterra, cea care, impreuna cu voluntari, a finalizat amenajarea traseului turistic.

Nu doar cel mai batran copac din Romania poate fi vazut mergand pe acest traseu, ci si Fantana sarata, de unde oamenii-si iau apa pentru muraturi, si cel mai tanar vulcan din Romania.

Recent ati finalizat amenajarea unui traseu turistic intre Coloanele de Bazalt de la Racos si un stejar din satul Mercheasa. De ce e special acest copac? E cel mai vechi stejar din Romania sau chiar cel mai vechi copac din Romania?

Stejarul din Mercheasa (din specia Quercus robur) este cel mai batran copac descoperit in tara noastra. Acesta are circumferinta de 9,3 metri si se estimeaza ca are varsta de 900-1.000 de ani.

Daca acest copac e atat de special, de ce romanul de rand nu stie de el?

Stejarul a inceput sa fie promovat relativ recent, in urma unui concurs organizat in anul 2010 de catre Mihai Eminescu Trust, prin care elevii din regiune au fost solicitati sa gaseasca cel mai mare copac din zona. Concursul a fost castigat de catre o eleva din Jimbor, iar pe locurile doi si trei au fost tot doi stejari de pe platoul Rupea, acestia avand circumferinta de aproximativ sapte metri.

Promovarea lui mai intensiva abia acum a inceput, iar pentru turisti recomandam ture ghidate, deoarece aceasta se afla intr-o zona unde exista mai multe stane de oi.Prin ce metoda a fost estimata varsta sa? Ce alti candidati mai existau in Romania, in ce zone?

Deoarece nu am vrut sa intervenim asupra integralitatii stejarului, am folosit o metoda statistica de evaluare a acestuia. Stejarul a fost masurat la inaltimea de 1,3 metri de la pamant, iar valoarea circumferintei a fost inmultita cu 107,2 (media de crestere intr-o suta de ani la aceasta inaltime), rezultand 996,96 ani.

Ce se stie despre viata acestui copac? A trecut prin evenimente notabile, poate a fost trasnit?

Stejarul este foarte sanatos si produce anual ghinda. Pana la inaltimea de trei metri de la pamant prezinta cinci cioturi, urme ale unor ramuri rupte in decursul existentei sale. In partea de jos prezinta patru zone cu scoarta arsa superficial, probabil urme ale focurilor facute de ciobanii care au grija de vitele satului. Nu prezinta urme ale existentei insectelor daunatoare.

Se intampla rar ca un copac sa ajunga la aceasta varsta? Unde se afla cel mai batran copac din lume si ce varsta are?

In tara noastra putem gasi multi stejari cu circumferinte de pana in sapte metri, dar acesta este singurul identificat pana in prezent cu peste noua metri.

Cel mai batran copac de pe Pamant cunoscut pana in prezent este in Muntii Albi, in estul Californiei, si se estimeaza ca are 5.000 de ani. Acesta este un pin batran (Pinus longaeva), crescut din propriile-i seminte mult inaintea erei noastre.

Acest arbore si multi asemeni lui, aflati in aceeasi zona, sunt de doua ori mai batrani decat cel mai in varsta sequoia, ceea ce dovedeste faptul ca nu organismele care cresc repede si falnic sunt cele mai longevive, ci de cele mai multe ori dimpotriva.

Uneori, desi surprinzator, conditii extreme de viata conduc la atingerea unor varste foarte inaintate.

Comparativ cu alte tari, Romania are o populatie de copaci tanara sau nu?

Nu cunosc situatia exacta, dar comparativ cu alte state din UE inca mai stam bine, avem paduri virgine, avem si zone cu paduri mai tinere.

In Romania se afla cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa - Interviu cu WWF

Stejarul este protejat in vreun fel?

Incepand cu anul 2012, Asociatia Carpaterra (pe vremea aceia denumita Asociatia Geopark Persani) impreuna cu ICAS Brasov au intocmit dosarul de declarare a stejarului ca arie protejata. De atunci, acesta are statutul de Monument al naturii.

Din anul 2013, primarul comunei Homorod, Pelei Marcel, a imprejmuit stejarul cu un gard de lemn, pentru a-l proteja de animale.Fotografii: Asociatia Carpaterra


Ce alte puncte de atractie se mai afla de-a lungul traseului turistic?

Traseul incepe de la Monumentul naturii Coloanele de Racos si, totodata, Complexul Geologic Racos, trece pe langa "Fantana sarata", de unde satenii isi iau apa pentru muraturi, continua pe langa Vulcanul Sarata, locul de unde izvoreste Paraul Sarata. Apoi drumul intra in pasunea localitatii Mercheasa, unde puteti vedea multi alti stejari seculari. Traseul se incheie printre stejari si coboara pana la batranul stejar.

Nu departe de acesta se afla si cel mai tanar vulcan din Romania, despre care, de asemeni, romanii nu stiu. Cand s-a format acesta si cu ce e special?

Acesta se numeste Gruiu si face parte din Muntii Persani. Are varsta de aproximativ 500.000 de ani si este de departe cel mai recent vulcan; urmatorii au varsta de peste un milion de ani.

Vulcanul poate fi vazut chiar de pe drumul european E60 Brasov-Sighisoara, la iesirea din Padurea Bogatii, pe partea stanga.

Stiu ca amenajarea traseului s-a facut cu voluntari. Cati voluntari aveti? Cum poate deveni cineva voluntar, ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Traseul a fost facut printr-un proiect dedicat activitatilor efectuate cu voluntari, se numeste "Implica-te, e natural sa fii voluntar!" si este finantat prin granturile SEE, 2009-2014, din cadrul programului Fondului ONG in Romania.

La amenajarea traseului au participat aproximativ 30 de persoane. Prin proiect, voluntarilor le-au fost asigurate transportul si masa.

Orice persoana poate deveni voluntar in actiunile noastre, daca-si doreste. Trebuie doar sa ne scrie un mesaj, accesand pagina noastra de Facebook (Asociatia Carpaterra) sau site-ul www.carpaterra.org.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14139 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania mirifică

Frumoasă și mirifică Romanie ! Ești incă Oază in deșertul lumii poluate, ești Troița din calea drumețului insetat de natura incă "sălbatică" in care poți să-ți armonizezi sufletul cu Fluxul Armoniei Universale, ești Matca sufletului romanesc de unde ne tragem seva noi, toți cei care mai simțim romanește.

Felicitări tuturor celor care au participat la un astfel de proiect menit să scoată in evidență și să păstreze tezaurul nostru carpatin !

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor