Cele mai inteligente specii de animale din lume (Video)

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 15:34
9064 citiri
Cele mai inteligente specii de animale din lume (Video)
Foto: autisable

Anumite specii de animale, precum delfinii, elefantii sau maimutele, sunt considerate cele mai inteligente din lume. Aceasta datorita faptului ca animalele poseda creiere ce au caracteristici asemanatoarele celor umane, iar uneori chiar superioare omului.

Noile cercetari scot in evidenta inteligenta animalelor si cat de mult nu stim despre acest lucru, informeaza CBSNews.

In cele ce urmeaza, va vom prezenta unele dintre cele mai inteligente specii de animale din lume.

Ciorile

Cei mai multi oameni s-ar putea sa nu stie, dar ciorile sunt legendare pentru inteligenta lor. Un studiu din 2004, aparut in revista Science, a constatat ca, la marimea lor, ciorile poseda creiere neobisnuit de mari, care sunt proportionale cu creierele cimpanzeilor.

Cu cativa ani mai devreme, s-a descoperit ca pasari precum ciorile din Noua Caledonie au acelasi nivel ca primatele non-umane, cand a fost vorba de capacitatile cognitive.

Intr-un caz celebru de acum cativa ani, un israelian a fost tinta unei ciori in urma unui aparent atac de razbunare. Puiul pasarii cazuse din cuibul sau si omul il daduse afara din curtea sa. Nu a trecut mult timp pana cand cioara l-a urmarit, fortandu-l pe israelian sa poarte o casca si o umbrela de protectie. Acest tip de inteligenta nu a fost o intamplare.

Cimpanzeii

O stire din 2007 in New York Times povesteste despre istoria cimpanzeilor, sintetizand: "(Cimpanzeul este- n.r) Aproape ca omul si uneori mai inteligent." Pentru a fi sigur, cunoasterea stiintifica a inteligentei cimpanzeului a avansat semnificativ in ultima jumatate de secol, datorita activitatii cercetatorilor, cum ar fi Jane Goodall.

Ca si elefantii, cimpanzeii se recunosc si au fost observate, de asemenea, o serie de emotii asociate comportamentului uman, cum ar fi ingrijirea sau tristetea. S-a observat ca isi confectioneaza bete pentru a prinde termite sau folosesc pietre pentru a sparge nuci.

Mai mult decat atat, ei au gasit de cuviinta sa colaboreze unii cu altii, pentru a realiza strategii de vanatoare de a ucide prada.

Elefantii

Elefantii poseda creiere care sunt mai mari decat ale oricaror alte animale. Mai mult decat atat, cortexul creierului elefantului are mai multi neuroni decat creierul uman. Ca si oamenii, elefantii trebuie sa invete despre mediul lor si capacitatea lor de a invata este formidabila.

Cea mai recenta surpriza despre elefanti a venit in aceasta saptamana, atunci cand oamenii de stiinta au descoperit ca elefantii au efectuat cu succes un experiment, utilizat in mod obisnuit la primate, pentru a testa intelegerea lor de cooperare.

In acest test special, elefantii au trebuit sa-si coordoneze eforturile, astfel incat fiecare sa primeasca cate o galeata cu porumb. Ei au trecut cu brio acest test. "In natura, elefantii sunt cunoscuti pentru modul lor remarcabil de ajutorare, intuitie si compasiune," spune Joshua Plotnik, psiholog la Universitatea Cambridge din Anglia.

Gorila

Este cazul lui Koko, o gorila care a invatat sa foloseasca limbajul semnelor si care intelege engleza vorbita. Maimutele mari sunt printre cele mai inteligente specii de pe planeta si exista nenumarate exemple, in care au invatat sa comunice cu oamenii.

Cercetatorii sustin ca maimutele mari poseda abilitati cognitive, permitandu-le sa aiba caracteristici asociate omului.

Delfinii

Ce a facut Koko pentru maimute, a reusit Flipper pentru delfini. Celebrul serial de televiziune din anii '60 a adus in casele a miliaone de oameni aventurile unui delfin, cu o inteligenta iesita din comun.

Delfinii au creiere mai mari, in raport cu dimensiunea corpului lor, cu un neocortex care este mai complicat decat al omului. Expertii spun ca asta pune delfinii imediat dupa oameni, in ceea ce priveste capacitatea cognitiva a creierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#cele mai inteligente animale, #animale delfini elefanti maimute , #specie