Creatura care nu imbatraneste niciodata, broasca testoasa

Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:25
16521 citiri
Creatura care nu imbatraneste niciodata, broasca testoasa
Foto: Factroom

Broasca testoasa este proverbiala prin longevitatea ei, dar putina lume stie ca ea nu imbatraneste niciodata. Broastele testoase nu mor de batranete, le rapun bolile, iar de cele mai multe ori sfarsesc din lipsa de hrana, intrucat la o varsta inaintata nu se mai obosesc sa-si caute de mancare.

Tinerete fara batranete

Cercetarile au dovedit ca organele interne ale broastei testoase, aflata chiar si la o varsta inaintata, prezinta aceleasi caracteristici cu cele ale uneia tinere.

Asa se faca ca, la gradina zoologica din Calcutta, s-a inregistrat decesul unui asemenea exemplar in varsta de 250 de ani, dar avand organele in plina tinerete, arata Factroom. Este foarte probabil sa existe broaste testoase care au depasit si aceasta varsta, desi e mai dificil de demonstrat.

Cercetatorii n-au reusit sa gaseasca o explicatie stiintifica a acestui fenomen. Este putin probabil ca secretul longevitatii sa fie legat de alimentatie, intrucat respectivele broaste sunt in majoritate omnivore, respectiv mananca tot ce apuca, atat vegetale, cat si din regnul animal sau insecte.

Pe Terra, sunt identificate 329 specii de broaste testoase, raspandite pe toate continentele, cu exceptia Antarcticei. Sunt bine protejate in fata atacatorilor, carapacea lor fiind practic impenetrabila. Sub acest aspect, cel mai periculos animal de prada pentru testoase este omul, care le foloseste atat ca aliment, cat si ca ornament in habitatul sau.

Un duel pasnic

Au ajuns de notorietate broastele testoase gigant din insulele Galapagos, care masoara pana la 1,30 metri lungime si cantaresc pana la 300 kg. Pentru turisti, ele sunt o atractie deosebita, desi exista altele si mai mari. Acestea ajung pana la 2 m lungime si pana la 950 kg greutate.

Toate tipurile de broaste testoase se inmultesc prin oua, pe care femela le ingroapa in nisip si le paraseste. Dupa o perioada de cateva saptamani sau chiar luni de la depunerea oului, apare progenitura, care se descurca pe cont propriu.

Inainte de imperechere, femela este curtata, de obicei, de catre mai multi masculi, care se lupta cu indarjire intre ei, dupa care cei invinsi se retrag in momentul cand se simt epuizati. Luptatorii nu-si produc nici rani, nici leziuni reciproce. In plus, nu moare nimeni in duel.

Odata stabilit invingatorul, femela e a lui, ea i se supune fara sa cracneasca, dar configuratia celor doua corpuri ingreuneaza mult contactul. Se impune multa insistenta din partea masculului si destula rabdare din partea femelei.

Actul sexual este de durata, iar in timpul acesta perechea se poate deplasa pe teren, daca aceasta este vointa femelei, intrucat ea se afla la sol si ea este, deci, "vehiculul".

De altfel, din motive neintelese, adesea perechea se duce in timpul actului sexual sa-si caute hrana si chiar serveste o masa.

Nu se exclude codul genetic

Longevitatea deosebita a broastelor testoase a pus cercetatorii pe ganduri, dar niciunul n-a gasit o explicatie unanim recunoscuta.

Pe de alta parte, problema este de interes intrucat, dupa unele opinii, factorul care face broastele longevive ar putea fi extrapolat, cu aplicatii chiar la fiinta umana.

In opinia altora, insa, secretul longevitatii acestor fiinte se ascunde chiar in codul lor genetic, ceea ce face extrapolarea imposibila, sau cel mult foarte indepartata in timp.

Cu alte cuvinte, ca sa ajungem nemuritori, va mai trebui sa treaca mult timp, in care vor muri, bineinteles, multe generatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fiinte longevive, #longevitate broaste tesoase, #broaste testoase longevitate, #animale nu imbatranesc , #specie