Cum se joaca evolutia cu mintea noastra

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 09:24
3506 citiri
Cum se joaca evolutia cu mintea noastra
Foto: Listverse

Un lucru e sigur, supravietuirea noastra se datoreaza evolutiei. Acest proces complex a fost explicat de oamenii de stiinta, insa au mai ramas multe necunoscute de relevat.

Iata care sunt, conform Listverse, cateva lucruri fascinante si mai putin cunoscute despre felul in care evolutia ne pacaleste uneori mintea.

Pofta de dulce si sarat

De multe ori, ne surprindem ravnind la dulciuri sau cartofi prajiti. Gustul dulce si sarat sunt printre preferatele oamenilor, explicatia fiind una simpla. Stramosii nostri aveau la dispozitie proteinele, grasimile si vitaminele in forma carnii de vita, a pestelui, a fructelor si legumelor. Ori de cate ori avem pofta de dulce sau sarat, ne intoarcem de fapt la substantele necesare supravietuirii.

Chiar daca nu constientizam, tanjim dupa dulceata naturala a fructelor si a legumelor si dupa gustul sarat al carnii. Din pacate, evolutia nu a anticipat si faptul ca oamenii vor produce alimente cu acelasi gust, dar fara substante nutritive.

Anxietatea provocata de filmele de groaza

De multe ori, chiar daca stim ca vizionam o poveste fictiva, mintea noastra reactioneaza dupa acelasi tipar ca in viata de zi cu zi. Dupa imagini socante sau filme de groaza, de exemplu, avem un anumit grad de anxietate. Se pare ca acest lucru se explica prin evolutie.

In trecut, cand stramosii nostri erau martorii unor evenimente atroce, atunci cand treceau prin experiente similare, instictul ii determina sa simta frica.

In epoca moderna, repetam asta prin intermediul filmelor de groaza, lucru suficient pentru a declansa acel instinct. Evolutia nu a anticipat faptul ca oamenii vor putea crea personaje sau intamplari groaznice, dar fictive.

Empatizarea cu animalele

In trecut, omul vana animalele pentru a supravietui, asadar nu avea de ce sa fie empatic cu ele. Totusi, empatia a aparut ca unealta utila in cooperarea umana. Oamenii care se ajutau reciproc supravietuiau si traiau mult mai bine decat singuraticii. De altfel, cu ajutorul empatizarii intelegem mai bine semnalele transmise de limbajul corporal: plans, expresie faciala etc.

Cum astazi nu mai trebuie sa omoram noi insine animalele, instinctul empatic s-a largit si se aplica animalelor mai mult intr-un context social. Filmele care descriu comportamentul animalelor sau cele in care acestea vorbesc sau poseda caracteristici umane au contribuit la perpetuarea acestui efect.

Dorinta de a face sex

In vreme ce femeile pot ramane insarcinate aproximativ o data la un an, barbatii sunt mult mai "productivi" in ceea ce priveste procreerea. Exista o mare diferenta biologica, ceea ce a dus la evolutia femeilor intr-un sens mult mai selectiv. Aparenta lor dorinta de a avea contact sexual mai rar decat barbatii s-ar traduce prin precautia de a nu-si pierde acele sanse limitate de a ramane insarcinate.

Chiar daca avem la dispozitie numeroase metode de contraceptie, instinctul femeii s-a pastrat.

Divortul

Statisticile arata ca divortul apare mult mai des in cuplurile care au fiice, comparativ cu cele care au fii. Motivul e unul cel putin interesant. Se pare ca valorile asociate barbatului sunt puterea, averea, statutul, in vreme ce atuurile femeii sunt date de tineretea si frumusetea fizica.

In vreme ce un tata poate contribui la valorile unui baiat, lasandu-i mostenire, de exemplu, parintii nu pot da unei fiice nici tinerete si nici frumusete fizica, asa ca putine il retin pe barbat sa rupa mariajul.

Efectul gandacului

Probabil cunosti senzatia resimtita atunci cand o insecta se plimba nestingherita pe bratul tau. Insa aceasta senzatie poate aparea si in lipsa insectei, atunci cand ne aflam intr-un mediu in care asa ceva s-ar putea intampla. Ei bine, acesta nu este decat un instinct de hipersensibilitate. Creierul ne transmite astfel ca e mai bine sa verificam, decat sa ne para rau.

Stramosii nostri aveau de-a face cu numeroase insecte periculoase. Acest instinct in cazul lor era un fel de arma de supravietuire, asa ca asta ni s-a transmis si noua.

Notiunea de "dragut"

Ideea de baza in evolutie este de a transmite genele tale generatiei urmatoare. Asa ca, este de la sine inteles de ce stramosii nostri trebuiau sa fie in stare sa isi recunoasca si sa isi iubeasca copiii, pentru a-i hrani si ajuta sa creasca. Aici intra in scena conceptul de "dragut" sau "simpatic". Am ajuns sa iubim instinctiv orice are caracteristicile unui bebelus: cap disproportionat de mare, ochi imensi etc.

Numai ca exista si alte vietati cu aceste trasaturi, cainii si pisicile constituind cel mai la indemana exemplu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#evolutie specie umana, #evolutie om , #specie