De ce a murit King Kong-ul primordial, cea mai mare maimuta de pe Terra

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 09:53
7672 citiri
De ce a murit King Kong-ul primordial, cea mai mare maimuta de pe Terra
Foto: The College of Wooster, Ohio

In urma cu un milion de ani, in perioda in care prospera, primata uriasa Gigantopithecus traia in padurile semi-tropicale din Asia. Oamenii de stiinta abia acum au aflat motivul disparitiei sale.

Gigantopithecus, al carui cel mai apropiat var modern este urangutanul, a disparut in urma cu 100.000 de ani. Motivul: pur si simplu nu a vrut sa manance iarba din savana, dupa schimbarea climei, care a dus la disparitia hranei sale preferate, fructele de padure, informeaza The Guardian.

Putine se stiu si in prezent despre infatisarea sa sau obiceiuri. Singurele fosile ale acestei specii gasite pana in prezent sunt niste fragmente de mandibula si circa 1.000 de dinti - primul fiind descoperit in anii '30. In acea vreme, dintii erau comercializati in Hong Kong, ca fiind "de dragon".

S-au descoperit doua noi specii de primate

Dovezile nu sunt suficiente pentru a trage concluzii vizavi de pozitia corpului sau, pentru a se sti daca era sau nu biped. Nu se cunosc cu acuratete nici proportiile corpului, dar se crede ca primata era prea greoaie pentru a se catara in copaci sau sari de pe o creanga pe alta, afirma Herve Bocherens, cercetator de la Universitatea Tubingen, din Germania. Nu se stie nici ce culoare avea, a mai spus acesta.

Se stie insa ca "King Kong-ul primordial", cea mai mare primata din Asia, traia doar in padure, era vegetarian convins si probabil nu iubea bambusul. Aceste preferinte nu l-au dezavantajat in niciun fel pana ce nu s-a instalat glaciatiunea din pleistocen, in urma cu 2,6 milioane de ani, care a tinut pana acum 12.000 de ani.

Evolutia climei si faptul ca nu a vrut sa incerce un nou tip de hrana au dus la disparitia sa, afirma omul de stiinta. Dimensiunile sale se datorau, cel mai probabil, unei cantitati mari de hrana, imposibil de gasit in noile conditii, cand mare parte din zona impadurita s-a transformat in savana. Pur si simplu, hrana a devenit insuficienta.

Alte tipuri de primate si chiar primii oameni, cu o dantura asemanatoare, au supravietuit insa, schimband tipul de hrana si concentrandu-se pe frunze, iarba si radacini, se mai arata in raportul ce urmeaza sa fie publicat de jurnalul Quaternary International.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motiv disparitie Gigantopithecus, #cea mai mare primata, #cea mai mare maimuta, #disparitie Gigantopithecus cauze studiu , #specie