Dispar albinele: Duc pesticidele la un dezastru biologic?

Luni, 03 Mai 2010, ora 14:06
2547 citiri
Dispar albinele: Duc pesticidele la un dezastru biologic?

Peste o treime din coloniile de albine din SUA nu au supravietuit iernii, ceea ce va avea repercursuni majore asupra agriculturii americane.

Declinul populatiei de albine a inceput in 2006, scrie, in editia de duminica, The Guardian, citand sondajul anual realizat de Inspectorii din Apicultura si Serviciul de Cercetare Agricola al guvernului SUA (ARS).

Din 2006, au murit peste trei milioane de colonii din SUA si zeci de miliarde de albine producatoare de miere in lumea intreaga. Situatia este cu atat mai tragica cu cat oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca care este cauza care a dus la aceasta scadere apreciata ca fiind catastrofala.

Doar in SUA, numarul coloniilor de albine producatoare de miere a scazut cu 34%, in aceasta iarna. Acest lucru reprezinta o amenintare majora la adresa culturilor mari de cereale, dat fiind faptul ca o treime din hrana oamenilor depinde de polenizarea albinelor, micile insecte contribuind cu circa 37 miliarde de dolari la economia globala.

Conform Serviciul de Cercetare Agricola al Guvernului SUA, printre potentialele cauze sunt parazitii, infectiile virale si bacteriene si pesticidele. Oamenii de stiinta au gasit peste 100 de pesticide diferite in esantioane de albine, ceara si polen, fapt ce duce la concluzia ca pesticidele ar fi problema principala.

Albinele sunt si in atentia Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor care, intr-un raport afirma ca: "Albinele contribuie la securitatea globala a alimentelor, iar extinctia lor va reprezenta un dezastru biologic ale carui efecte nu pot fi calculate", a avertizat Bernard Vallat, directorul general al OIE.

Citeste si:
Rareș Bogdan, pus la zid în PNL după ce a criticat PSD SURSE
Rareș Bogdan, pus la zid în PNL după ce a criticat PSD SURSE
Emil Boc și Florin Cîțu s-au arătat nemulțumiți de atacurile lui Rareș Bogdan la adresa PSD. Cei doi i-au transmis eurodeputatului PNL că pune în pericol guvernarea, susțin surse politice...
Reacția viceprimarului Capitalei la „greva ilegală” a STB: „Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”
Reacția viceprimarului Capitalei la „greva ilegală” a STB: „Solicit încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”
Viceprimarul USR al Capitalei Horia Tomescu a reacționat joi, 20 ianuarie, la greva STB pe care o consideră ilegală și a solicitat „încetarea războiului PSD-PNL versus PNL-PSD”....