Doar trei specii de pesti ramase in Marea Neagra

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 12:38
7761 citiri
Doar trei specii de pesti ramase in Marea Neagra
Foto: 1235

Speciile valoroase de pesti din Marea Neagra s-au redus intr-un mod extrem de ingrijorator ca urmare a deteriorarii grave a sistemului ecologic acvatic, trage un semnal de alarma Iuri Tokarev, doctor in stiinte biologice, directorul adjunct al Institutului de Biologie al Marilor din Sud A. O. Kovalevski (Institute of Biology of the Southern Seas, IBSS) cu sediul la Sevastopol (sudul Ucrainei).

"Iata ce avem acum in Marea Neagra: scrumbie, sprot si hamsie. In trecut aici au existat sturioni, cambula, lufar, chefal. In prezent, pana si scrumbia este pe cale de disparitie, iar sprotul si hamsia reprezinta 90% din totalul rezervelor de peste care se gasesc aici", a declarat presei duminica Tokarev, referindu-se la rezultatele unei recente expeditii a cercetatorilor IBSS, care au studiat ecosistemul acvactic in partea ucraineana a Marii Negre, transmite luni agentia Interfax-Ukraina.

Calcanii din Marea Neagra, pe cale de disparitie din cauza braconajului

Pentru prima oara in ultimii 25 de ani, oamenii de stiinta de la IBSS au reusit sa realizeze o inregistrare video complexa si cuprinzatoare a platoului din nord-vestul Marii Negre, pana in stramtoarea Kerci.

In acest context, ei sesizeaza starea critica in care se afla alga rosie (Phyllophora Grev) din campurile Zernovo. Aceasta aproape ca a disparut de pe o suprafata de aproximativ 10.000 de hectare in nord-vestul Marii Negre, lacas al crustaceelor, midiilor si molustelor. Desi campurile de alga rosie au fost luate din 2008 sub protectia statului ucrainean, Tokarev considera ca aceasta decizie a intarziat cu cel putin un deceniu.

Responsabila de aceasta situatie este activitatea intensa de exploatare a rezervelor de petrol si gaze din aceasta parte a Marii Negre, a subliniat expertul ucrainean. In prezent, aici, la o adancime de 20-22 de metri, trec nave cu un deplasament de 70-80-100 de tone, care agita toate sedimentele de pe fund, iar curentii le duc pe distante lungi.

In cadrul expeditiei mentionate, cercetatorii ucraineni au inregistrat o deteriorare generala a ecosistemului Marii Negre, in special in zona de coasta. Ei atrag atentia si asupra cantitatilor imense de ape reziduale si netratate care ajung in mare, precum si a traficului comercial intens.

De-a lungul intregului tarm de sud al Marii Negre, doar in stramtoarea Kerci oamenii de stiinta au mai descoperit un exemplar de scoica de namol. 'Ceea ce am vazut pe fundul Marii Negre in zonele cercetate cu ajutorul inregistrarilor video aminteste mai mult de suprafata lunara. Si vorbim de o adancime de 20-30 de metri. Inainte, aici exista vegetatie marina, crustacee, moluste' - a spus directorul adjunct al IBSS.

Pe de o parte, este un lucru bun ca pe litorul Marii Negre se construiesc mai multe hoteluri, locuri de campare, dar pe de alta parte, este nevoie urgenta de a construi si statii de tratare a apelor uzate, a subliniat acesta, adaugand ca statul ucrainean ar trebui sa instituie un sistem unic de supraveghere in permanenta a situatiei ecologice a Marii Negre.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#specii pesti marea neagra, #pesti marea neagra, #pesti cale disparitie , #specie