Dupa ce au fost decimati de caldura, coralii din Marea Mediterana au inceput sa renasca

Joi, 10 Octombrie 2019, ora 11:56
4310 citiri
Dupa ce au fost decimati de caldura, coralii din Marea Mediterana au inceput sa renasca
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta au gasit pentru prima data, in largul coastelor spaniole din Marea Mediterana, corali care au reinceput sa creasca dupa ce specialistii in oceanologie i-au crezut morti in urma unui val de caldura, oferind astfel o raza de speranta pentru barierele de corali din lumea intreaga, grav afectate de schimbarile climatice.

Descoperirea a fost facuta cu ocazia unor expeditii marine efectuate in proximitatea insulelor spaniole Columbretes, de Diego Kersting si Cristina Linares, cercetatori la Universitatea Libera din Berlin si la Universitatea Barcelona. Studiul lor a fost publicat, miercuri, in revista Science Advances, citata de AFP.

Din 2002, cei doi cercetatori au monitorizat 243 de colonii din specia de corali Cladocora caespitosa si au documentat cu rigurozitate mortalitatea coralilor provocata de incalzirea climei si a apei marine.

"Intr-o zi, am inceput sa vedem polipi vii in acele colonii pe care le credeam complet moarte", a explicat Diego Kersting. "A fost o mare surpriza", a adaugat el.

Coloniile de corali sunt constituite din vietuitoare marine minuscule, denumite polipi, care secreta un exoschelet din carbonat de calciu (calcar).

Valurile de caldura ucid aceste vietuitoare marine, fie pur si simplu printr-un exces de caldura, fie prin ejectarea din organismele lor a unor specii de alge care le procura nutrimentele necesare vietii; acest fenomen este cunoscut sub denumirea de "albirea coralilor".

Un sfert din coloniile de corali din jurul insulelor Columbretes au murit din cauza caniculei din anul 2003.

Oricum trebuie oprita incalzirea globala

Insa cercetatorii au descoperit ca, in cazul a 38% dintre coloniile afectate, polipii si-au dezvoltat in realitate o anumita strategie de supravietuire: ei s-au micsorat, si-au abandonat fostele exoschelete si, intr-o perioada de mai multi ani, au dezvoltat exoschelete noi.

Pentru a fi siguri ca era vorba despre aceleasi vietuitoare marine care au "renascut", si nu despre indivizi noi, autorii studiului au modelat in 3D fostele exoschelete si au confirmat ca acestea erau legate de noi structuri coraliere.

Acest proces de "reintinerire" fusese observat in trecut intr-o maniera indirecta, in straturi de fosile, dar niciodata in direct, in colonii de corali vii.

Potrivit lui Diego Kersting, oamenii de stiinta spera ca acelasi fenomen sa se produca si in alte regiuni ale lumii, mai ales in Marea Bariera de Corali din Australia. Insa acest lucru nu a fost observat pana in prezent.

"Este in mod categoric o veste buna, dar problema este ca aceste valuri de caldura marina se produc de acum inainte in Marea Mediterana si peste tot in lume in toate verile sau la fiecare doi ani", a explicat acelasi cercetator.

Intrucat coralii au un ritm de crestere foarte lent, de ordinul a trei milimetri pe an, "daca avem astfel de valuri de caldura in toate verile, si de fiecare data intre 10% si 15% dintre colonii sunt ucise, ne dam seama foarte bine ca aceasta solutie nu va fi una durabila".

"Coralii au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie sa oprim incalzirea climei, altfel acest proces (de renastere a coralilor - n.red.) nu va fi suficient", a adaugat coautorul studiului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#corali Marea Mediterana , #specie