Europa, noul rai al animalelor salbatice

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:55
5017 citiri
Europa, noul rai al animalelor salbatice

Unele dintre animalele salbatice de pe continentul european aflate in pericol de disparitie au reusit sa isi revina in ultimii ani, arata un studiu publicat recent.

Specialistii afirma ca populatia de ursi, lupi, rasi, vulturi sau corbi a inregistrat cresteri importante, scrie BBC.

Acestia considera ca masurile de protejare a mediului, reglementarea vanatorii si miscarea oamenilor din zonele rurale catre orase au contribuit la revenirea vietii salbatice europene.

Analiza a fost efectuata de Societatea Zoologica din Londra, organizatia internationala Birdlife si Consiliul European pentru Recensamantul Pasarilor.

Aceasta a presupus monitorizarea a 18 mamifere si 19 specii de pasari din intreaga Europa, reiesind ca toate, cu o singura exceptie - a rasului iberic - au crescut ca numar de exemplare in ultimii 50 de ani.

Si-a revenit si populatia de zimbri

Cele mai mari cresteri le-au inregistrat bizonul european (zimbrul), castorul eurasian, rata cu cap alb si unele populatii de gasca. Numarul acestora a crescut cu peste 3.000% in ultimele cinci decenii. In cazul ursilor bruni, numarul acestora s-a dublat, iar numarul lupilor a crescut cu 30%, arata studiul.

Autorii afirma ca revenirea faunei salbatice a inceput dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in anii '50, insa chiar si in conditiile actuale numarul animalelor este departe de cel din secolele XVII si XVIII. Ceea ce este important este trendul ascendent, noteaza acestia.

In ceea ce priveste factorii care au facilitat aceasta revenire, cercetatorii amintesc, in primul rand, de reglementarile legale din domeniul vanatorii in interiorul Uniunii Europene. Chiar daca unele animale sunt in continuare vanate, numarul acestora este restrictionat prin lege.

Un alt element important il reprezinta migratia oamenilor din mediul rural catre cel urban, lasand mai mult spatiu pentru animalele salbatice, spune Frans Schepers, unul dintre autorii cercetarii.

Revenirea anumitor specii si, in special, a pradatorilor precum lupul a ridicat numeroase ingrijorari in Franta, acolo unde fermierii se tem ca acesta ar putea fi un pericol pentru propriile animalele. Autorii sustin insa ca guvernele ar trebui sa prevada compensatii pentru eventualele pierderi suferite.

Mai mult, comunitatile rurale pot beneficia de pe urma animalelor, ecoturismul putand oferi sansa dezvoltarii economiilor locale, mai cred acestia.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...