In Dobrogea s-a descoperit o noua specie de planta, cu totul speciala

Joi, 16 Martie 2017, ora 12:24
8871 citiri
In Dobrogea s-a descoperit o noua specie de planta, cu totul speciala
Foto: Szabo Anna

Biologii romani au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, denumita popular "Aerel dobrogean".

"Ferula mikraskythiana", cum este numita stiintific planta, a fost descoperita in urma cu trei ani, in luna mai. De atunci, planta a fost analizata, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra ca este unica in lume.

Cel care a descoperit planta este biologul Matis Attila, acelasi botanist care a mai reusit sa gaseasca o specie noua pentru flora Romaniei, "Orobache pubescens", dar si sa redescopere, dupa 100 de ani, specia simbol a Muntilor Rodnei, "Saussurea porcii".

Cand au gasit planta, in Rezervatia Padurea Dumbraveni, biologii au reusit doar sa o incadreze in familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, patrunjelul, mararul.

"Nici macar genul nu a fost posibil de identificat exact, pe baza determinatorului care contine toate speciile de plante cunoscute in flora Romaniei, asa ca ne-am dat seama repede ca avem de a face cu ceva inedit, data fiind morfologia distincta a frunzelor. Segmentele terminale ale frunzei erau liniare si petiolate, nu semanau cu nimic cunoscut de la noi. Niciunul dintre cele patru exemplare gasite initial nu era inflorit", isi aminteste Matis Attila.

Prima ipoteza a biologilor a fost ca au de a face cu o specie noua pentru flora din Romania. Rezervatia Padurea Dumbraveni se afla foarte aproape de granita cu Bulgaria, deci erau sanse bune pentru identificarea unor specii prezente in flora tarii vecine, dar nesemnalate inca la noi.

"In sezonul respectiv, am verificat plantele de mai multe ori pentru a investiga inflorescentele, dar acestea nu apareau, iar rozetele de frunze se uscasera in timpul verii. Cand am revizitat locul la sfarsit de sezon, in septembrie, a iesit la iveala ca planta are un ciclu de viata special: frunzele apar in mai, se usuca la sfarsit de iunie, iar inflorescentele fara frunze apar in august si fructifica in septembrie. Aceste inflorescente complexe sunt uriase (pana la 1,7 m), caracteristice familiei Apiaceae (numite si Umbelliferae) ", povesteste Matis Attila.

Fotografii: Szabo Anna

Biologii au mai cautat fara succes specia si in alte situri din Dobrogea. Astfel, in momentul de fata, specia este clasificata conform regulamentului IUCN ca specie Periclitata (Endangered).

"Specia a supravietuit in cateva pajisti stepice foarte bine conservate, care se formeaza pe pante abrupte, ca niste enclave in padurea Dumbraveni. Tocmai datorita izolarii si a protectiei oferite de padure, au rezistat aceste plante.

Turmele enorme de oi, care de altfel au distrus prin suprapasunat majoritatea pajistilor stepice din restul Dobrogei, sunt principalul inamic al unei astfel de plante. Fara oi, s-a pastrat compozitia si structura specifica stepelor de odinioara in aceste enclave, care reprezinta un refugiu pentru multe specii stepice rare", crede Matis Attila.

"Specii noi de plante sunt descrise zilnic cu zecile din zonele tropicale mai greu accesibile, dar descoperirea unei specii noi de planta in Europa se intampla rar zilele noastre, pentru ca aici cercetarile au o istorie vasta si majoritatea zonelor au fost explorate destul de bine.

Aceasta descoperire adauga o noua specie endemica de valoare incomensurabila la patrimoniul natural", spun specialistii.

Citeste si Premiera in Romania: S-a descoperit o noua specie de floare-parazit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#noua planta Dobrogea, #noua planta descoperita Romania, #Aerel dobrogean Romania, #plante ecosistem Dobrogea , #specie