In Romania se afla cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa - Interviu cu WWF

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 07:25
6493 citiri
In Romania se afla cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa - Interviu cu WWF

In urma cu cateva zile, organizatia internationala de mediu World Wide Fund (WWF) a finalizat primul ghid dedicat naturii salbatice, intitulat "Exploratori ai salbaticiei in Carpatii din Sud-Vestul Romaniei". Acesta a fost introdus in cinci licee din Romania, fiind folosit in timpul orelor de curs de elevi si profesori.

Ce-si propune WWF cu acest ghid, dar si ce presupune natura salbatica in Romania, daca se mai poate vorbi de paduri virgine in tara noastra ne-a spus intr-un interviu Ziare.com Catalin Gavrila, din cadrul WWF.

Potrivit acestuia, zona mentionata, ce poate fi asemuita cu Scandinavia, are un peisaj care e inca acela al "inceputului de lume". Aici se afla cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa, a mai spus reprezentantul WWF.

Ati redactat recent un ghid pentru profesori si elevi, "Exploratori ai salbaticiei in Carpatii din Sud-Vestul Romaniei". Care este principalul scop al lansarii acestuia?

Scopul acestui ghid este a oferi suport pentru profesori si elevi in organizarea de activitati in cadrul cluburilor pe care noi le-am format in cinci licee din sud-vestul Romaniei.

Initial am plecat de la ideea de a furniza un instrument de lucru util cluburilor WWF, insa ulterior am realizat ca acest material poate sa fie la fel de util tuturor celor care fac educatie in domeniul naturii.

Nevoia de a face acest ghid a aparut atunci cand am inceput sa lucram in zona Carpatilor din sud-vestul Romaniei si am observat ca una din barierele care sta in calea dezvoltarii durabile a comunitatilor locale este lipsa educatiei in acest domeniu.

De ce se lucreaza doar cu cinci licee? Pe ce criterii au fost acestea alese?

Se lucreaza momentan cu 5 licee deoarece resursele atat permit. Cand spun resurse ne gandim in special la cele de timp si oameni. Ghidul este un rezultat al proiectului "Tineri activi pentru protejarea naturii salbatice din Carpati" (al carui responsabil de comunicare este - n. red.), ce a inceput in primavara anului 2015, prin care WWF isi propune sa formeze o retea de cetateni activi care se implica in protejarea zonelor salbatice.

Proiectul se deruleaza in parteneriat cu cinci licee din orasele Resita, Anina, Orsova, Baile Herculane si Lupeni, fiecare localitate fiind situata in imediata vecinatate a celor cinci parcuri nationale si naturale cheie din regiune.

Inca de la scrierea cererii de finantare am avut in vedere 5 licee deoarece lucram cu cinci arii naturale protejate: Parcul National Semenic-Cheile Carasului, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, Parcul National Domogled-Valea, Parcul National Retezat si Parcul Natural Portile de Fier. Astfel, am considerat oportun sa lucram cu cate un liceu din zona fiecarui parc si anume Colegiul National "Traian Lalescu" Resita, Liceul "Mathias Hammer" Anina, Liceul "Hercules" Baile Herculane, Liceul "Traian Lalescu" Orsova si Liceul "Mircea Eliade" Lupeni au fost selectate aleatoriu.

Am fost surprinsi de deschiderea si implicarea personalului si a cadrelor didactice din aceste licee si asta ne-a facut ca astazi sa avem o lista cu toate liceele din imediata vecinatate a parcurilor, deoarece dorim sa multiplicam experienta celor cinci licee.

Copiii vor primi si note la aceasta materie?

Noi nu introducem in acest moment o noua materie in scoli. Venim cu foarte multe metode de lucru interactive si exemple de activitati care pot fi folosite si in afara cluburilor de orice scoala din zona celor 5 parcuri nationale; spre exemplu, metodele de predare se pot utiliza si atunci cand se organizeaza "Scoala Altfel", la iesirile in natura si alte activitati extracuriculare.

Sigur ca pentru noi, cei care ne ocupam de conservarea naturii, o astfel de materie ar fi un lucru extraordinar, dar probabil ca ea isi gaseste locul mai degraba intr-un sistem de invatamant diferit de cel actual, in care motivarea si recompensele sunt altele decat cele de astazi.

De ce este speciala aceasta zona a Romaniei? Cu ce se diferentiaza fata de restul tarii?

Zona Carpatilor din sud-vestul Romaniei detine 4 parcuri nationale (Semenic - Cheile Carasului, Cheile Nerei - Beusnita, Domogled - Valea Cernei si Retezat) si un parc natural (Parcul Natural Portile de Fier). Ce este diferit de alte zone este ca aceste arii protejate sunt invecinate si astfel avem o suprafata de aproximativ 300.000 de hectare de arii protejate nefragmentate de infrastructura majora (autostrazi, orase, facilitati industriale).

Acest teritoriu vast este spatiul ideal pentru viata salbatica. Animalele salbatice din varful piramidei trofice au nevoie de spatii mari si nederanjate pentru a se adaposti si pentru deplasare in perioadele de reproducere sau atunci cand isi procura hrana. Este clar ca atunci cand vorbim de prezenta animalelor din varful piramidei trofice putem sa vorbim de un echilibru al intregului lant trofic.

Zonele salbatice sunt "barometrul" sanatatii noastre, pentru ca ele ne vorbesc despre sanatatea si bunastarea ecosistemului, din care noi facem parte, chiar daca uneori nu mai vedem sau nu mai simtim acest lucru din spatiile urbane mai mult sau mai putin betonate in care traim.

E speciala si la nivel european aceasta regiune?

In Carpatii din sud-vestul Romaniei gasim inca specii care altadata impanzeau continentul. Putem sa spunem ca aici peisajul e inca acela ca al "inceputului de lume". Putine astfel de zone au mai ramas in Europa si de aceea valoarea lor este cu fiecare zi mai mare.

In timp ce Europa se chinuie cu reintroducerea speciilor-cheie pentru a reda echilibrul natural pe spatii mici si puternic antropizate, aici salbaticia s-a pastrat pe o suprafata suficient de mare pentru a permite functionarea optima a proceselor naturale. Putem sa vorbim despre un "laborator" viu ce ofera cadrul ideal pentru studii de ecologie sau biologie, dar si pentru recreere si activitati sportive in natura.

Noua ne place sa spunem ca aici se afla una dintre cele mai mari bogatii ale Europei.

Cu ce zone din Europa ar putea fi asemuita din punct de vedere al bogatiei naturale si speciilor prezente?

Cu Scandinavia, bineinteles, cu diferentele si similitudinile aferente.

Exista vreo specie endemica doar acestei zone, din intreaga Europa?

Suntem intr-o zona unica a Europei, chiar in mijlocul emisferei nordice (paralela 45) cu clima temperat continentala a Europei de est, dar si cu influente din clima mediteraneana. Bogatia floristica a zonei este impresionanta, cu numeroase specii balcanice, mediteraneene si submediteraneene.

De exemplu, sa ne jucam putin cu "stiati ca": Parcul National Domogled - Valea Cernei reprezinta zona cu cea mai ridicata biodiversitate in ceea ce priveste fluturii, intalnindu-se aproape 1.500 specii de fluturi, 45% din fauna de lepidoptere a tarii fiind concentrata aici.

Avem o pasare vedeta: De ce s-a intors acvila Arlie mai devreme primavara asta Interviu

Parcul National Retezat adaposteste 55 de specii de mamifere (dintre care 22 sunt ocrotite de lege) si ofera conditii bune pentru supravietuirea celor mai importante dintre carnivorele mari ale Europei (lupi si rasi).

Parcul National Semenic - Cheile Carasului, detine cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa. Sunt paduri de fag dacice, unice in Europa, care s-au mai pastrat in stare virgina, cu arbori monumentali cu varsta de peste 350 ani.

Parcul National Cheile Nerei - Beusnita are un numar mare de nevertebrate, printre care se afla scorpionul, declarat monument al naturii, si licuriciul banatean, care uneori e din abundenta in noaptea padurilor.

Aici in sud-vestul Romaniei e locul in care marele fluviu al Europei, Dunarea, intalneste Carpatii. Pentru ca este cel mai lung defileu din Europa (134 km), acesta asigura prezenta unor zone umede care constituie habitate importante pentru specii de pasari protejate la nivel mondial. In plus, e habitatul a 1.668 specii de plante superioare si peste 5.200 specii de animale.

In acelasi timp, daorita climatului favorabil, exista o diversitate ridicata a asociatiilor vegetale, in acest spatiu fiind identificate pana acum 171 de asociatii, din care 26 sunt unice pentru Romania.

Din punct de vedere al impactului omului asupra naturii, Romania cum sta, comparativ cu restul Europei?

Daca putem vorbi de suprafete mari de salbaticie, de zone naturale, atunci, categoric, putem spune ca Romania este departe de statele europene din punct de vedere al bogatiei si suprafetelor naturale.

Se vorbeste foarte mult de antropizare, de exodul rural, cu toate astea, impactul pe care il are omul asupra naturii romanesti este unul simtitor in anumite zone, inca controlabil in altele si cu putin efort poate fi unul durabil, asa cum ne dorim.

Romania cum sta, in general, in ceea ce priveste diversitatea speciilor de animale? A reaparut sau disparut vreo specie in ultima vreme?

Suntem pe loc fruntas in Europa din punct de vedere al prezentei, numarului si diversitatii biologice. Avem cel mai mare numar de ursi, semnificativ numar de rasi, lupi. Noua aparitie in mediul aproape natural este cea a zimbrului reintrodus in Carpatii de sud-vest, in Muntii Tarcu, deocamdata in tarcuri de mari suprafete, pentru acomodare si formare de turme, ulterior fiind eliberati in libertatea mult asteptata.

Cum poti deveni voluntar WWF, inclusiv international? Care sunt criteriile ce trebuie indeplinite si in ce zone se poate ajunge?

Activitatea noastra ca organizatie se bazeaza intr-o mare masura pe munca oamenilor minunati care fac voluntariat pentru WWF. Lucram structurat pe departamente care se concentreaza pe mai multe domenii-cheie. Ex: paduri, arii protejate, economie verde, politici publice sau educatie pentru dezvoltare durabila.

Ca voluntar ai diverse modalitati prin care te poti implica in activitatea noastra. O vizita pe site-ul nostru wwf.ro la sectinea "Ce poti face" si primesti toate informatiile legate de voluntariatul la WWF Romania, cat si pentru Programul de voluntariat derulat de WWF International.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com