Meduza Nomura, spaima marilor

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 13:57
18005 citiri
Meduza Nomura, spaima marilor

Meduza Nomura traieste in Marea Japoniei si Marea Chinei si incepe sa devina o problema a omenirii. In mod normal, dimensiunile ei sunt de 25-30 cm. Mutatiile survenite aspura ei o transforma, insa, intr-o bomba ecologica ce nu poate fi contracarata.

De ce? Pentru ca asemenea vestitei Hidre din antichitate, aceasta meduza are un mod ciudat de a se manifesta cand este omorata.

Subiectul a fost pus pe tapet si de domnul general Emil Strainu, autorul unor binecunoscute carti cu subiecte paranormale sau de science fiction, dar si UFO-logist renumit. Acesta spune ca, la inceputul anilor 2000, japonezii i-au invinuit pe chinezi ca din cauza deversarilor in mare a unor reziduuri chimice, au avut loc mutatii genetice asupra unor specii. Acestea ar fi dus la aparitia unor monstri marini, care contribuie la distrugerea ecosistemului marin.

Despre ce este vorba?

Meduza Nomura, care de regula are dimensiuni sa le spunem normale, din cauza unor mutatii, a capatat dimensiuni de cosmar in ultimii 10-15 ani, unele exemplare devenind adevarati monstri marini, cu un diametru de 6-10 m.

Exemplarele actuale au doi metri in diametru si au bratele de pana la 30 de m. Acesti monstri marini au o mare nevoie de hrana si consuma tot ce intalnesc, de la plancton la peste, in cantitati mari, ceea ce va duce la disparitia vietuitoarelor mici din zonele unde traieste.

Pana de curand, aceste meduze apareau la fiecare 40 de ani. Se pare ca, din cauza incalzirii globale si deci si a apelor, acest ciclu neexplicat pana in prezent s-a redus la 12 ani, iar din 2005, au inceput sa apara anual.

Pentru ca tacamul sa fie complet, in momentul in care sunt ucise, aceste meduze elibereaza in apa milioane de oua, care duc la proliferarea acestei specii criminale. Deci uciderea lor nu este o solutie, ci o greseala.

Specialistii japonezi se tem ca daca poluarea nu va inceta, in cel mult 10 ani, uriasele meduze vor epuiza sursele de hrana din habitatul lor si vor emigra in alte mari si oceane, ceea ce ar duce la o catastrofa ecologica la nivel planetar.

Destul de neglijate pana in prezent, meduzele au inceput sa fie studiate de cand au devenit o problema si s-a constatat, spre surprinderea savantilor, ca inmultirea si cresterea lor este favorizata de poluare, de incalzirea mediului, aciditatea oceanelor si cantitatea mare de fosfat deversata in ape.

O alta cauza a inmultirii acestora este si faptul ca tonul, broasca testoasa si soparlele de mare, care se hraneau cu aceste meduze, sunt la randul lor vanate de oameni pentru hrana.

Riscuri pentru pescarii locali

In 2005, a avut loc in regim de urgenta o conferinta a companiilor de pescuit pentru a discuta probelama acestor meduze care le aduc mari prejudicii prin uciderea planctonului si a pestilor.

In 2008, acestea au pus mari probleme din nou din cauza numarului mare in care au aparut si impiedicarii activitatii de pescuit.

In august 2009, vasul de pescuit japonez Diasan a fost scufundat din cauza greutatii plaselor de pescuit, pline cu meduze Nomura avand 2 m in diametru si 200 kg greutate fiecare. Cea mai mare meduza capturata avea un diametru al capsulei de 2,5 metri si o lungime de 35 de metri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#pericol meduza Nomura, #meduze uriase Japonia , #specie