Misterul inteligentei umane - ce specie vine dupa noi pe Pamant?

Joi, 10 Martie 2011, ora 08:35
6292 citiri
Misterul inteligentei umane - ce specie vine dupa noi pe Pamant?
Foto: integral-options.blogspot.com

Pentru a putea intelege ce specie va inlocui oamenii pe Pamant, trebuie sa stim, mai intai, ce este aceea viata inteligenta.

Multe animale au un nivel de inteligenta remarcabil, facand, astfel, si mai greu de definit viata inteligenta atunci cand ne referim la oameni, scrie io9.com.

Un ctiteriu important de departajare ar fi abilitatea oamenilor de a folosi tehnologia si uneltele. Insa si unele animale se pot descurca in anumite situatii. Multe animale stiu, de exemplu, unde sa se ascunda in fata pericolelor, cum sa se camufleze si la ce sa apeleze pentru a iesi din situatii dificile.

Un studiu din 2007 a aratat ca unii cimpanzei si-au ascutit betele pentru a le folosi drept sulite. Este prima folosire de catre animale a unei arme pe care ele o vad la oameni. Un alt test este acela daca animalele au cunostinta propriei persoane, daca stiu cum arata ele. Pot fi facute teste prin care sa li se puna in fata o oglinda, pentru a vedea daca se recunosc. Elefantii si maimutele s-au recunoscut in oglinda, de exemplu.

Exista forme de comunicare intre animale, cum ar fi balenele sau insectele. Nu putem afirma, deci, ca oamenii sunt singurii care pot comunica intre ei. A existat chiar un papagal pe nume Alex, care putea folosi cuvintele in mod creativ si nu doar prin imitatie, insa a incetat din viata.

Nu trebuie sa ne imaginam si ca noi suntem singura specie care poate calcula. Elefantii s-au descurcat in cazul unor operatii aritmetice simple, iar maimutele pot chiar sa numere. Ceea ce putem spune este ca oamenii sunt cei care au dus utilizarea uneltelor si a tehnologiei la un nivel ridicat. Pentru ca o alta specie inteligenta sa se dezvolte pe planeta noastra, este nevoie ca oamenii sa dispara complet de aici.

Ar fi nevoie de milioane de ani pentru un astfel de proces. Noi dominam planeta acum, ceea ce duce la concluzia ca nu vom oferi altor specii o asemenea posibilitate. Speciile vertebrate ar fi cam singurele care pot sa ne ia locul candva. Ar mai fi nevoie sa nu existe specii pradatoare, care nu le-ar permite dezvoltarea si evolutia.

Oamenii sunt pe Pamant de doar aproximativ 200.000 de ani, in forma actuala. Aceasta cifra este insignifianta in comparatie cu trecutul planetei noastre, care insumeaza 3,8 miliarde de ani. Forme multicelulare de viata exista aici cam de un miliard de ani. Iar dezvoltarea unei specii care sa conduca planeta este un proces care ia mult timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#extinctie oameni specii, #pamant inteligenta maimute , #specie