Oameni vs. tantari - Ii eradicam pentru ca ne imbolnavesc, dar ce urmeaza?

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 09:23
14752 citiri
Oameni vs. tantari - Ii eradicam pentru ca ne imbolnavesc, dar ce urmeaza?
Foto: Pixabay

Tantarul se dovedeste a fi, in ciuda dimensiunilor sale neglijabile, cea mai periculoasa vietate din lume. In mod constant transmite virusuri ce pot ucide un milion de oameni pe an.

Deja o pandemie cauzata de virusul Zika sta sa inceapa, avertizeaza specialistii, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a creat deja o comisie de urgenta, din moment ce numarul cazurilor creste cu repeziciune.

Virusul Zika, o amenintare globala? Ce masuri a luat OMS

Mii de copii s-au nascut cu microcefalie in Brazilia si, desi nu a fost confirmata legatura cu virusul Zika, se banuieste ca acesta ar fi de vina pentru malformatiile bebelusilor. In mai multe tari, femeile au fost avertizate sa nu ramana insarcinate in aceasta perioada si nici in lunile care vin.

Femeile din mai multe tari, avertizate sa nu ramana insarcinate

In lume sunt 3.500 de specii cunoscute de tantari, insa cele mai multe nici nu deranjeaza omul, avand de-a face doar cu plantele, de al caror nectar au nevoie pentru a supravietui, informeaza BBC.

In plus, doar femelele din 6% dintre specii inteapa oamenii, pentru ca au nevoie de sangele lor in perioada in care depun oua. Dintre acestea, doar jumatate poarta paraziti ce duc la instalarea bolilor in cazul oamenilor. Insa impactul acestor 100 de specii este devastator.

Virusul care a panicat America a ajuns oficial in Europa

Jumatate din populatia lumii risca sa se imbolnaveasca de pe urma virusurilor transmise de tantari, declara Frances Hawkes, de la Institutul de Resurse Naturale din Greenwich.

Speciile cele mai periculoase sunt Aedes aegypti, Aedes albopictus si Anopheles gambiae.

Primul este cel vinovat de raspandirea virusului Zika, dar si a febrei galbene sau dengue. Este originar din Africa, insa traieste si in regiunile tropicale si subtropicale, in intreaga lume.

Virusul Zika ar putea cauza o pandemie exploziva - Milioane de oameni ar fi deja infectati

Insectele din specia Aedes albopictus sunt vinovate de raspandirea febrei galbene, dengue, dar si a virusului West Nile. Acesti tantari sunt originari din sud-estul Asiei, insa in prezent pot fi gasiti si in regiunile tropicale sau subtropicale, in intreaga lume.

Anopheles gambiae este cel care raspandeste malaria si este unul dintre cei mai "eficienti" transmitatori de virusuri din lumea animala.

Mai bine de un milion de oameni, cei mai multi din tari sarace, mor anual din cauza bolilor aparute in urma infectarii cu virusuri transmise de tantari: mor de malarie, febra dengue si galbena.

Despre virusul Zika, cel care sperie in prezent, s-a crezut initial ca da doar febra si eruptii pe piele. Microencefalia se adauga acum pe lista posibilelor efecte. Se fac eforturi ca oamenii sa invete ce au de facut pentru a evita sa fie piscati de tantar. Se pune insa intrebarea: n-ar fi insa mai simplu ca pur si simplu speciile ce transmit virusurile sa fie eradicate?

Biologul Olivia Judson este unul dintre oamenii de stiinta care agreaza ideea de "ucidere in masa" a 30 de tipuri de tantari. In felul acesta, spune omul de stiinta, ar fi salvate un milion de vieti pe an. In plus, explica aceasta, diversitatea genetica in randul tantarilor nu s-ar pierde decat cu 1%, a spus aceasta pentru New York Times.

La mii de kilometri distanta de locurile in care tantarii transmit boli, in Marea Britanie, la Universitatea Oxford, oamenii de stiinta au reusit sa modifice genetic tantari din specia Aedes aegypti. In laboratoarele companiei Oxitec se nasc de ceva vreme masculi sterili.

"Fabrici" de tantari modificati genetic - La ce folosesc si unde se elibereaza insectele

Circa trei milioane de tantari modificati genetic au fost deja eliberati in insulele Cayman, in perioada 2009 - 2010, raportandu-se o reducere a populatiei tantarilor cu 96%, comparativ cu alte regiuni invecinate.

Un alt proiect, care se deruleaza de aceasta data in Brazilia, a dus la reducerea numarului de tantari cu 92%.

Ce presupune disparitia tantarilor?

Dar ce se intampla daca tantarii sunt pur si simplu eliminati? Potrivit lui Phil Lounibos, de la Universitatea Florida, eradicarea acestor insecte va avea o sumedenie de efecte secundare deloc de dorit.

In primul rand, tantarii, care se hranesc cu nectarul plantelor, sunt importanti polenizatori. Apoi, reprezinta o sursa de hrana esentiala pentru pasari. Larvele lor sunt hrana pentru pesti si broaste. Practic, disparitia lor ar influenta tot ecosistemul.

Alti oameni de stiinta sunt insa de parere ca rolul tantarilor, de a poleniza, ar fi preluat imediat de alte insecte, care ar deveni si hrana pentru vietuitoarele aflate mai sus in lantul trofic. Asa se intampla in mod firesc in natura atunci cand o specie dispare, spun ei.

Insa tocmai faptul ca o alta insecta va veni in locul tantarului e parte din problema, afirma Phil Lounibos. Aceste sustine ca tantarul ar putea fi inlocuit de o insecta asemanatoare sau chiar mai rea, ce ar putea avea, de asemenea, efecte asupra sanatatii oamenilor. Poate ca bolile s-ar raspandi chiar mai repede sau pe un teritoriu si mai mare decat cel in care zboara in prezent tantarii, explica omul de stiinta.

Alte voci spun ca tantarii chiar au limitat efectul distructiv al omului asupra naturii, dand ca exemplu padurile tropicale, pe care aceste insecte le-au facut de nelocuit pentru om.

Aceste paduri, unde traiesc mare parte din totalul de specii de plante si animale care se gasesc pe Terra, sunt in prezent amenintate de om, pe masura ce tantarii dispar (in urma unor proiecte cum ar fi cele ale companiei Oxitec). Practic, catastrofa a fost pana acum intarziata de tantari, acestia putand fi considerati "ingerii" padurilor in ultimii 10.000 de ani.

Implicatii filozofice

Distrugerea unor specii de tantari nu e doar o chestiune ce tine de stiinta, ci are si implicatii filozofice. Ar putea exista voci care sa spuna ca este inacceptabil sa exterminam voit o specie care este un pericol la adresa noastra, cand noi, oamenii, suntem un pericol la adresa atator specii de pe Terra.

"Ar fi gresit din punct de vedere moral sa exterminam o intreaga specie", afirma Jonathan Pugh, de la Centrul Uehiro pentru Practici Etice, din cadrul Universitatii Oxford.

Unii oameni de stiinta merg chiar mai departe, punandu-si problema daca tantarul poate simti durerea. Cei mai multi spun insa ca insectele nu percep, durerea asa cum se intampla in cazul nostru.

Apoi, chiar daca am cadea toti de acord ca aceste insecte ar trebui sa dispara, e imposibil sa extermini toti tantarii. Succesele de pana acum s-au inregistrat eliberand in natura milioane de insecte modificate genetic, iar reusita a fost doar pentru o regiune sau alta.

A crede ca poti determina fiecare femela sa se imperecheze cu un mascul steril e aproape o utopie, asa ca, cel mai probabil, tehnica ar trebui combinata cu altele.

O alta tactica este de a modifica genetic tantarii, astfel incat acestia sa devina ei insisi rezistenti la virusuri, aceasta fiind testata in prezent in Australia, pentru febra dengue, si in SUA, pentru malarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#eradicare tantari virusuri, #tantari disparitie implicatii, #tantari disparitie boli, #virus Zika tantari, #boli transmise tantari , #specie