Ritualuri violente de imperechere in regnul animal (Galerie foto)

Luni, 11 Iunie 2012, ora 18:33
18080 citiri
Ritualuri violente de imperechere in regnul animal (Galerie foto)
Foto: Oddee

Este de notorietate faptul ca vaduvele negre isi mananca adesea partenerii in timpul reproducerii sau la scurt timp dupa, dar acesta nu este singurul comportament agresiv legat de imperechere.

Oddee a descoperit mai multe specii care au ritualuri violente atunci cand vine vorba de copulatie.

1. Calmarii

Masculul bioluminescent care apartine unei specii de calmari isi foloseste clestii ascutiti pentru a face cateva taieturi in partenera sa, inainte de a folosi un apendice asemanator cu un penis pentru a insera spermatozoizi in "buzunare". Cei din specia Greater Hooked au spermatozoizi adaptati in asa fel incat isi fac singuri loc in pielea femelei: se folosesc de o enzima care dizolva tesutul.

Iar calmarii care apartin speciei Sharpear Enope sunt cunoscuti ca fiind transsexuali. Unii masculi nu doar ca seamana cu femelele, dar au si glande sexuale feminine, o parte dintre cercetatori fiind de parere ca acest lucru ii ajuta sa se apropie de potentiale partenere fara sa fie detectati.

2. Focile

Dragalasii pui de foca sunt foarte oropsiti atunci cand masculii vor sa se imperecheze. E de ajuns ca acestia din urma sa auda o alta pereche facand acest lucru pentru a alerga disperati, ca sa se imperecheze si ei. Iar cand masculii sunt prinsi de aceasta febra nu se mai uita pe unde trec astfel ca strivesc numerosi pui in calea lor. Unele colonii pierd si doua treimi din pui din cauza neghiobilor de masculi.

In plus, femelele care fac parte din specia de foci Southern Elephant sunt adesea expuse riscului de a muri in timpul copulatiei, deoarece masculii le strivesc craniile cu falcile.

3. Viermii plati

Aceste creaturi sunt hermafrodite, iar din aceasta cauza ajung sa se lupte atunci cand vine vorba de imperechere, pentru a evita sa ajunga in rolul de mama (toti vor sa aiba rolul de tata). Cel invins in lupta devine mama, ceea ce inseamna ca trebuie sa cedeze resurse substantiale de energie pentru a creste progenitura, in timp ce tatal este liber sa-si continue viata linistit.

4. Melcii si limacsii

Ca si viermii plati, melcii si limacsii sunt hermafroditi, astfel ca lupta face parte din ritualul lor de reproducere. Organele lor genitale sunt ascunse undeva pe gat, in spatele coarnelor, si, cum nu au de fapt penisuri, recurg la o batalie in care folosesc "sageti de dragoste". Acestea contin calciu in cea mai mare parte si fac ca cel care le primeste sa devina mai receptiv la spermatozoizi. Aceste "sageti" pot fi insa si periculoase, unii dintre melci sau limacsi primindu-le in ochi sau creier.

5. Albinele

Reginele fac o selectie a masculilor, iar pe cei cativa alesi din mii de masculi ii antreneaza intr-un zbor atunci cand vor sa se imperecheze. Unul singur reuseste sa prinda regina in zbor, dar acesta nu este si norocos asa cum ar parea la prima vedere. Si asta deoarece penisul lui explodeaza la propriu in ea, iar el moare. Regina se alege insa cu spermatozoizii de care are nevoie pentru tot restul vietii.

6. Paianjenii viespe

Masculii care fac parte din specia paianjenilor viespe permit organelor lor genitale sa se rupa in interiorul partenerelor, inainte ca acestea sa-i atace si sa-i manance. Masculii fac acest lucru pentru a micsora sansele altor masculi de a-si transmite mai departe genele.

7. Caracatitele

Unul dintre tentaculele masculului de caracatita tine loc si de organ sexual. El plaseaza mai multi spermatozoizi pe acesta, dupa care il introduce intr-o "fanta" a femelei, cu rol de reproducere. La toate speciile de caracatita, acest tentacul ramane insa incorporat in corpul femelei. Nu mai creste la loc ulterior, iar masculul moare in cateva luni.

8. Calugaritele

In unele cazuri, calugaritele femele devoreaza capetele masculilor in timpul imperecherii. Uneori, insa, acest comportament canibalic apare doar daca femela este infometata si are nevoie de hrana pentru a supravietui.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#ritualuri violente imperechere animale, #imperechere violenta animale, #reproducere violenta animale, #ritualuri agresive imperechere, #mascul devorat femela imperechere, #mascul mancat femela sex , #specie