Salvarea de la disparitie a unei vietati fascinante - rasul iberic

Luni, 21 Martie 2011, ora 21:58
13251 citiri
Salvarea de la disparitie a unei vietati fascinante - rasul iberic
Foto: Arhiva

Acum 10 ani mai ramasesera doar 100 de exemplare pe planeta. Dar un program de conservare spaniol a luptat cu daruire si ingeniozitate pentru salvarea rasului iberic de la ceea ce parea a fi disparitia sa iminenta.

Lynx pardinus, in denumirea sa stiintifica, este un vanator singuratic care isi traieste viata cat mai departe de oameni. Declinul speciei a inceput inca din secolul 19, agravandu-se vertiginos odata cu imputinarea iepurilor (prada sa preferata) decimati de mixomatoza si hemoragie virala in anii '60 si '90. Dar si extinderea terenurilor agricole si vanatoarea cu capcane practicata fara discernamant de catre proprietarii de terenuri i-au redus dramatic habitatul, atat in Spania, cat si in Portugalia, informeaza The Guardian.

Un adult bine hranit este de doua ori mai mare decat un motan obisnuit. Urechile sale ascutite cu semnul lor distinctiv - smocurile din varf, ochii mari si mustatile lungi care devin din ce in ce mai stufoase cu varsta, sunt cateva dintre caracteristicile acestei frumoase feline de prada.

Se spune despre el ca are 4 "favoriti" deoarece in afara de smocurile din varfurile urechilor, care ii dau un aer deosebit de alert, mai are inca doua sub barbie - acestea ajutandu-l sa detecteze prada cu rapiditate extrema.

Este inzestrat cu falci puternice, vede perfect in intuneric, chiar si in bezna totala, iar auzul sau are o acuratete de 8 ori mai mare decat cel uman. Blana pestrita ii ofera camuflajul ideal. Toate acestea fac din el cel mai eficient vanator de iepuri de pe planeta.

Rasul iberic ucide iepurele cu viteza fulgerului si il devoreaza in cateva minute. Dar aceasta preferinta "culinara"- "nicio masa fara iepure"- este si blestemul sau, un rasfat pe care era sa il plateasca chiar cu propria disparitie.

Sigur ca in vremuri de restriste se multumeste cu soareci si chiar cu vulpi, dar daca nu consuma un iepure pe zi, femela nu va avea vitalitatea si energia necesara reproducerii.

Proiectul "Linx Life" (salvarea rasului iberic)

Acest animal cu totul special a populat Terra inca din Pleistocen si este reprezentativ pentru Andaluzia. Mai lipsea un mic pas si ar fi trecut in nefiinta ramanand doar un mit. Dar zeci de tineri ecologisti, medici veterinari si voluntari au depus un efort urias pentru salvarea lui la Centrul de reproducere si captivitate a raslui iberic, Olivilla, situat in provincia Jaen.

Proiectul "Linx Life" se desfasoara in cooperare cu Ministerul Mediului si cu autoritatile locale.

Datorita supravegherii cu tehnologie avansata si ingrijirii asidue, s-a ajuns pana acum la mai mult de 300 de exemplare. Dar a fost nevoie si de actiune politica: o lege pentru stoparea vanatorii fara discernamant, o imensa campanie publicitara cu scopul de a-i convinge pe proprietarii de terenuri de vanatoare sa "iubeasca" acest animal rar, deoarece vaneaza vulpile si goneste alte animale de prada pe o arie intinsa.

Cea mai mare parte a resurselor a provenit de la autoritatea locala dar s-au folosit si fonduri europene pentru repopularea altor zone din Spania si Portugalia.

S-au curatat pomii si s-au taiat arbustii acoperindu-se solul cu ramuri si crengute pentru a favoriza inmultirea coloniilor de iepuri. Taierea tufelor favorizeaza cresterea nucilor si a pomilor fructiferi ceea ce asigura hrana caprioarelor si a mistretilor, un factor care a contribuit la popularitatea de care a inceput sa se bucure proiectul printre proprietarii de terenuri de vanatoare.

Rasul iberic nu este numai foarte rar, ci si foarte fragil, amenintat de pericole neasteptate cum a fost un recent focar de boli de rinichi care a cauzat moartea unora dintre exemplare.

Problema a fost depasita si se asteapta in curand eliberarea din captivitate a unei noi generatii de rasi tineri. Este o lupta disperata contra cronometru, purtata cu pasiune si responsabilitate.

Faima rasului iberic s-a raspandit acum, si din ce in ce mai multi turisti se aventureaza cu binoclurile in muntii Siera Morena in speranta ca vor imortaliza pe retina, fie si pentru o secunda, faimoasa vietate. Acest nou tip de turism de conservare va aduce pe viitor noi venituri in regiune. Un exemplu demn de urmat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#salvare ras iberic, #extinctie ras iberic, #specii pe cale de disparitie , #specie