Secretul nemuririi oamenilor, ascuns in plante si animale?

Luni, 02 Mai 2011, ora 15:44
10541 citiri
Secretul nemuririi oamenilor, ascuns in plante si animale?
Foto: Discovery News

Secretul nemuririi se poate gasi in unele animale si plante care se reproduc asexuat. Ultimele cercetari arata ca acestea "pot dobandi viata vesnica".

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Goteborg studiaza unele specii pentru a gasi secretul care le ajuta sa nu imbatraneasca, scrie Discovery News.

Pana acum, ei au descoperit o substanta chimica prin care se pare ca speciile marine ar fi obtinut efectul anti-imbatranire: telomeraza. Aceasta este o enzima care protejeaza ADN-ul. Ea este mai activa in cazul oamenilor care traiesc cel mai mult.

Vietatile marine sunt capabile sa devina nemuritoare. Anumiti corali, "Hydra" si "Turritopsis nutricula" ("cunoscuta si sub numele de "meduza nemuritoare"), au telomeraza activata. Steaua de mare, de exemplu, are gene care se aseamana cu cele umane.

Poluarea ne va impiedica sa traim mai mult?

"Animalele care se cloneaza singure si care isi transmit o anumita parte a corpului generatiilor viitoare prezinta caracteristici interesante care au legatura cu procesul de continuitate", declara Helen Nilsson Skold, o cercetatoare implicata in proiect.

Prin studierea unor astfel de animale marine se poate intelege mai bine mecanismul de imbatranire in cazul oamenilor.

Astfel de vietati marine pot reintineri prin activarea enzimei telomeraza. In acest fel, ele isi extind cromozomii si isi protejeaza ADN-ul. Ele au si capacitatea extraordinara de a elimina reziduurile din propriile celule. In plus, unele parti din corpul lor se descompun si sunt inlocuite cu altele noi.

Totusi, nemurirea unor specii are si un dezavantaj major. Ele nu sunt capabile de variatie genetica. Acest lucru inseamna ca sunt vulnerabile la schimbarile climatice, ceea ce ar putea sa influenteze procesul.

Oamenii studiaza mijloacele prin care aceste specii marine pot obtine nemurirea. Insa, in cazul in care vom mai polua planeta, ele ar putea sa dispara si, odata cu ele, se vor pierde secretele obtinerii vietii vesnice.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Fandaxia Dianei Șoșoacă: Ce au arătat analizele după ce senatoarea a susținut că a primit un plic suspect de la ”sistem”
Fandaxia Dianei Șoșoacă: Ce au arătat analizele după ce senatoarea a susținut că a primit un plic suspect de la ”sistem”
Senatoarea Diana Șoșoacă a declarat marți, 27 februarie, că a fost informată de SPP cu o zi înainte despre faptul că a primit un plic ”suspect” care conţine ”o substanţă...
Liderul PNL, despre vila de lux RA-APPS care i s-ar pregăti lui Iohannis: ”Nu cred că trebuie să speculaţi pe chestia asta, sincer”
Liderul PNL, despre vila de lux RA-APPS care i s-ar pregăti lui Iohannis: ”Nu cred că trebuie să speculaţi pe chestia asta, sincer”
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 27 februarie, că, din informaţiile sale, nu s-a făcut nicio solicitare pentru ca şeful statului, Klaus Iohannis, să...
#nemurire imbatranire tratament adn, #animale plante marine nemurire , #specie