Si animalele pot canta - vezi care sunt acestea (Galerie Foto)

Duminica, 22 Mai 2011, ora 23:07
6815 citiri
Si animalele pot canta - vezi care sunt acestea (Galerie Foto)

Toata lumea stie ca animalele pot scoate tot felul de sunete, unele mai ascutite, altele mai profunde. Cu mic, cu mare, ne bucuram cand in linistea naturii auzim ciripitul pasarelelor sau tot felul de zumzete produse de diferite animalute.

Specialistii au analizat si studiat "cantecele" acestor creaturi si au incercat sa dea si o explicatie. Astfel, unele sunete pot marca sezonul imperecherii, pot vesti o prezenta sau gasirea hranei. Majoritatea animalelor scot sunete si le percep.

MNN

face o lista cu cateva animale care pot "canta".

Toadfish este o specie de peste renumit prin faptul ca este extrem de galagios. Poate suna ciudat, dar acest peste poate fi un adevarat "tenor" si se afla pe lista animalelor care "canta".

Acesta scoate tot felul de sunete, atunci vrea sa-si atraga femela in cuibul sau. Specialistii spun ca acest comportament este cel mai simplu mod de comunicare in randul animalelor.

Cei care se tin de glume spun ca soarecii ar putea fi la fel de pasionali ca Barry Whit,e atunci cand vine vorba de cantat. Insa nu mai este o gluma faptul ca atunci cand flirtreaza cu femelele, soarecii "canta".

Sunetele pe care soarecii le produc sunt mult prea inalte pentru ca oamenii sa le poata auzi. Si cum oamenii vor sa depaseasca orice limite, cercetatorii japonezi au creat intr-un laborator un soarece mutant care, in loc sa chitaie, ciripeste.

Balenele cu cocoasa produc cele mai lungi si mai variate cantece din regnul animal, folosind o serie complicata de sunete. Torsul masculului anunta intentia acestuia de a-si gasi o partenera, in timp ce sunetele inalte au fost asociate cu neintelegerile care apar cand mai multi masculi vor sa insoteasca o femela pe parcursul migratiei. Alt sunet este identificat cu chemarea materna.

Liliecii nu fac parte din randul animalelor indragite de oameni, insa ei sunt renumiti pentru sunetele lor. Cercetatorii de la Universitatea A&M din Texas au ascultat ore in sir cantecul liliecilor si au ajuns la conluzia ca acestia canta mai ales cand isi cauta perechea. In plus, ei canta daca in apropiere se afla alti masculi.

Balenele cu cocoasa nu sunt singurele mamifere marine care canta. Si balenele ucigase comunica intre ele prin sunete foarte ascutite (ultrasunete), care compun tot felul de cantece. Numita si Orca, aceasta balena este cel mai mare membru din familia delfinilor.

Broastele sunt renumite pentru capacitatile lor vocale. Broasca de copac canta pentru a-si marca teritoriul, cand sunt schimbari ale vremii sau cand este in cautarea perechii.

Balenele Beluga sau balenele albe sunt numite si "canari de mare", din cauza sunetelor pe care le produc. Aceasta specie, raspandita mai ales in Oceanul Arctic si marile adiacente este vanata mai ales pentru grasime, piele si carne. Jean-Michael Cousteau declara odata ca aceasta specie de balena merita sa fie protejata mai ales pentru frumusetea cantecelor sale.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
half
rank 5
Toata lumea stie ca animalele pot scoate tot felul de sunete, unele mai ascutite, altele mai profunde.
bum
rank 5
"omul care evolueaza" o sa le vina de petrecanie acestor animale ! nu o sa mai cante nimeni in fata "omului evoluat" !