Singurele maimute care comunica doar prin ultrasunete (Video, Audio)

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 14:56
11455 citiri
Singurele maimute care comunica doar prin ultrasunete (Video, Audio)

O specie de maimuta despre care oamenii de stiinta credeau ca este una tacuta s-a dovedit a fi, in realitate, una foarte zgomotoasa. Nu a putut fi auzita pana acum din simplul motiv ca aceasta comunica doar prin ultrasunete, sunete prea inalte pentru a fi auzite de urechea umana.

Potrivit biologului Marissa Ramsier, de la Universitatea Humboldt, din California, cel mai ascutit sunet pe care il poate depista urechea umana este de 20 kiloherti, iar sunetele pe care maimutele din Filipine le scot ajung si pana la 91, relateaza LiveScience.

Din acest punct de vedere, micile primate, inrudite cu lemurienii, au cel mai ascutit glas dintre maimute.

Desi nocturne si in ciuda dimensiunii exagerate a ochilor, aceste mamifere nu au o vedere foarte buna pe timp de noapte. Pana acum nu se stiau prea multe lucruri despre aceste maimute din simplul motiv ca sunt pe cale de disparitie si nici nu se adapteaza prea bine traiului in captivitate.

Insa oamenii de stiinta au reusit sa captureze 6 animale de pe insula Mindanao, pe care le-au expus, pe rand, unui spectru larg de sunete de diferite frecvente, niste electrozi masurandu-le raspunsul cerebral la acestea. Asa s-a descoperit ca acestea pot auzi sunete la frecvente greu de imaginat. Pana acum se credea ca cel mai inalt sunet pe care il pot auzi urechile unei primate este de 65 de kiloherti.

Din moment ce s-a stabilit ca primatele pot auzi sunete atat de inalte, oamenii de stiinta au vrut sa afle si daca maimutele sunt in stare sa scoata acest gen de sunete. S-a montat astfel echipament de inregistrare pe insulele Bohol si Leyte, dupa ce un atropolog a observat ca animalele deschideau gura, fara a iesi insa vreun zgomot.

Inregistrarile, prelucrate, au aratat insa ca se inselau si ca, in realitate, micile primate erau foarte zgomotoase. Sunetele scoase de acestea s-au incadrat intre 67 si 79 de kiloherti, media fiind de 70, dupa cum se mentioneaza in jurnalul Biology Letters.

Este prima oara cand se descopera ca o specie de maimulte comunica doar prin intermediul ultrasunetelor, pana acum cele studiate folosind un spectru mai larg de frecvente, in care intrau si ultrasunetele. Cele mai multe sunete erau insa din spectrul celor auzite de urechea umana.

In afara de aceste primate, porin ultrasunete mai comunica si balenele si delfinii, unii lilieci si rozatoare si pisicile domestice, care comunica astfel cu puii lor.

In cazul maimutelor studiate, acest tip de comunicare si posibilitatea de a auzi astfel de sunete inseamna ca pot comunica fara pericolul de a fi depistate si isi pot gasi mai bine hrana, atunci cand e vorba de insecte.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com