Specia care-si mananca urmasii atunci cand ajunge la ananghie. Canibala traieste si in Marea Neagra!

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 09:12
9084 citiri
Specia care-si mananca urmasii atunci cand ajunge la ananghie. Canibala traieste si in Marea Neagra!
Foto: captura video YouTube/Aлександр Куракин

Mnemiopsis leidyi, o nevertebrata de mari dimensiuni, inrudita cu meduzele, are un secret sinistru. Atunci cand nu mai are ce manca, recurge la propriile odrasle pentru a supravietui si a ajunge in ape mai darnice.

Specia invaziva, care a fost gasita inclusiv in Marea Neagra in anii '80, se bazeaza pe noua generatie inclusiv cand vine vorba despre urmatoarea sa masa, arata IFL Science.

Nevertebrata translucida, care nu e periculoasa pentru om, ea neavand venin, asemeni unor specii de meduze, e originara din apele de langa cele doua Americi. S-a raspandit insa foarte repede, fiind gasita inclusiv in Mediterana, Marea Caspica sau chiar Marea Neagra, unde a distrus, la un moment dat, parte din ecosistem.

Se hraneste cu plancton, dar si cu icrele depuse de pesti, asa ca impactul sau asupra populatiei de peste este foarte mare.

E o specie foarte bine adaptata, invaziva, iar parte din secretul sau este acela ca e canibala, spun oamenii de stiinta, care au studiat specimene din largul coastei nordice a Germaniei pentru a ajunge la aceasta concluzie.

Pentru ca are corpul transparent, se vedea clar ce exemplare luasera masa si ce anume consumasera. A devenit clar ca, in anumite situatii, isi mancase chiar urmasii.

In lungile calatorii prin oceanul Atlantic, in cautarea unor ape bogate in nutrienti, aceste "mese" pot face diferenta intre viata si moarte, a concluzionat echipa internationala de oameni de stiinta, condusa de Jamileh Javidpour, de la University of Southern Denmark.

Studiul e important nu doar cand vine vorba despre aceasta specie. Sa nu uitam ca in natura sunt peste 1.500 de specii la care s-a observat canibalismul, printre care si omul.

Realizatorii studiului cred ca acest organism simplu, care exista de multa vreme, inrudit cu forme de viata care sunt stramosi pentru mai toate animalele din prezent, forme de viata mai vechi de jumatate de miliard de ani, a mostenit o trasatura veche de cand lumea: canibalismul.

Cu alte cuvinte, la inceputuri e posibil ca primele forme de viata sa fi fost toate canibale.

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Mnemiopsis leidyi Marea Neagra, #Mnemiopsis leidyi canibale, #nevertebrate canibale, #specie nevertebrata mananca urmasi, #canibalism animale , #specie