Surpriza! Si masculii dintr-o specie de paianjeni mananca femele!

Vineri, 17 Mai 2013, ora 20:11
5604 citiri
Surpriza! Si masculii dintr-o specie de paianjeni mananca femele!

Naturii pare sa-i placa simetria, iar o dovada in acest sens este aceea ca, daca a lasat pe Pamant macar o specie de paianjeni ale carei femele isi devoreaza masculul dupa imperechere, a avut grija sa echilibreze lucrurile, creand o alta specie in care "barbatii" fac legea, canibalizandu-si femelele.

Despre vaduvele negre stie toata lumea. Insa recent s-a descoperit ca masculii din specia Micaria sociabilis, tot de arahnide, au aceleasi apucaturi, in sensul ca-si devoreaza femelele, dupa cum relateaza National Geographic.

In prezent, oamenii de stiinta incerca sa-si dea seama ce motivatie au acesti masculi feroce.

Acest tip de comportament se intalneste si in cazul altor specii, insa cel mai adesea femelele sunt cele care isi canibalizeaza partenerul de imperechere, dupa act sau chiar in timpul acestuia. Masculi cu un comportament similar au fost observati si in randul crustaceelor.

Daca in cazul femelelor care-si mananca masculii fenomenul a fost partial inteles, acest comportament aparand mai ales in cazul speciilor unde numarul masculilor e mare, iar sursele de hrana nu foarte abundente (caz in care masculul devine o masa hranitoare, extrem de folositoare pentru viitoarea mamica, pentru care depusul oualor este epuizant), in cazul masculilor care procedeaza la fel fenomenul cu greu poate primi o explicatie, daca gandim din acelasi unghi. Pare un mod cel putin ciudat de a-ti transmite genele.

Se pare insa ca in randul speciei M. sociabilis, care traieste in Europa Centrala, masculii traiesc indeajuns de mult incat sa vada venind pe lume doua generatii de femele: una nascuta in primavara si o alta la inceputul verii.

Daca prima e formata din mame deja cu experienta, dar cam "trecute", a doua consta in "virgine" sanatoase, capabile sa procreeze. In ciuda parerii acceptate, conform careia masculii fac orice sa impresioneze femelele, in cazul acestei specii masculii par sa fie mai mofturosi. Mai mult, ce nu le place ucid, dupa cum a aratat un experiment recent, pus la cale la Universitatea Brno, in Cehia.

Desi e drept ca in jumatate din cazuri msculii si femelele pusi impreuna s-au imperecheat fara probleme, au existat indeajuns de multe situatii cand masculii au atacat femela in timpul copulatiei, victime fiind mai ales cele mai varstnice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#paianjeni mananca femele, #canibalizare imperechere animale, #specie paianjeni masculi mananca femele, #vaduve negre mananca masculi, #specii masculi mananca femele , #specie